Ebola spustila paniku na burzách, dopravci a cestovky padají

Varování před ebolou v ulicích Madridu

Varování před ebolou v ulicích Madridu Zdroj: ctk/ap

Vpád eboly do Evropy rozehrál divokou hru s akciemi evropských cestovek a leteckých společností. Investoři na starém kontinentu oprášili katastrofické vzpomínky na epidemii viru SARS před jedenácti lety, kdy světový turismus prakticky utichl, a dávají na burzách od cestování ruce pryč. První akciové oběti smrtelného viru hlásí letecké společnosti.

Během jediného dne tak propadly akcie majitele leteckých společností British Airways a Iberia, firmy IAG, o sedm procent, hodnota společnosti tak propadla o půl miliardy liber. Prudce tratil i nízkonákladový přepravce easyJet, jehož akcie zlevnily o pět procent, stejný osud potkal i konkurenční Ryanair, či německou Lufthansy. Ještě o procento hlouběji pak propadl provozovatel výletních lodí Carnival.

„Akcie leteckých společností jsou tímto typem katastrof vždycky postiženy jako první. Investoři se obávají, že utrpí hlavní globální dopravní uzly. To je v tuto chvíli nepravděpodobné, ale vyloučit to samozřejmě nelze,“ uvádí analytik Robin Byde pro britský Daily Mail. U přepravců však nezůstalo. Pětiprocentní ztráty si započítaly i první cestovky. Investoři se pro jistotu zbavovali akcií britské TUI Travel a Thomas Cook.

Padají i španělské hotely

Prudký otřes hlásí i akcie španělských hotelových sítí, s nimiž se obchoduje na burze. NH Hoteles tak propadl o více než čtyři procenta, obdobně utrpěla i síť Meliá. Podle leteckých společností se pyrenejský poloostrov létá bez jakýchkoli omezení. „Vše je naprosto stejné jako kdykoli jindy,“ uvedl pro list The Spain Report mluvčí společnosti easyJet.

Za vzor si investoři během vzali reakci trhu na virus SARS z jara 2003. Evropský turismus tehdy během pár měsíců propadl o 90 procent a podle odhadů zámořské banky Merrill Lynch tehdy panika přišla firmy spojené s cestováním na více než bilión dolarů. Experti se zatím takovým srovnáním brání. „Jakékoli analogie se SARS jsou v současnosti nesmyslné,“ uvádí pro britský Telegraph analytici JP Morgan.

Vývoj akcií společnosti IAG: