ECB chce rozvolnit pravidla likvidity pro banky

Sazba zůstává. ECB ponechala základní úrok na jednom procentu. Její šéf Mario Draghi řekl, že eurozóna vykazuje signály stabilizace.
ECB přesto snížila výhled letošního vývoje ekonomiky

Sazba zůstává. ECB ponechala základní úrok na jednom procentu. Její šéf Mario Draghi řekl, že eurozóna vykazuje signály stabilizace. ECB přesto snížila výhled letošního vývoje ekonomiky Zdroj: reuters

Evropská centrální banka lobbuje za volnější pravidla bankovní likvidity ve snaze ulehčit bankovnímu sektoru a předejít zhoršení dluhové krize. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na tři na sobě nezávislé zdroje.

Podle ní bojuje ECB, silně podporovaná francouzskou centrální bankou sledující zájmy tamních bank, proti novým přísným likviditním pravidlům. Navrhuje snížení požadavků na ochranný polštář držený pro případ úvěrové krize.

Návrh ECB se týká ukazatele LCR (liquidity cover ratio), což je minimální požadavek na likviditu (snadno prodejná aktiva), který je součástí souboru bankovní regulace Basel III a nutí banky držet dostatečnou likviditu na přečkání třicetidenního zamrznutí úvěrových linek, takzvaného credit crunche. LCR se snaží předejít opakování situace po pádu investiční banky Lehman Brothers v roce 2008.

ECB chce rozšířit seznam finančních instrumentů, které se budou zahrnovat do výpočtu požadované likvidity, a tím pomoci finančním domům. Podle zdrojů agentury naráží snahy ECB na odpor některých členů Basilejské komise pro bankovní dohled včetně amerických regulátorů.

Pravidla LCR by měla naplno začít platit od roku 2015. Podle zprávy Basilejské komise pro bankovní dohled z loňského roku schází 212 největším světovým bankám k plnění nových požadavků likvidity dle LCR celkem 1,76 bilionu eur.

Návrh nových LCR pravidel byl představen v roce 2010 a banky by v případě jeho uvedení v platnost musely omezit úvěrování, aby si zachovaly dostatečnou hotovostní rezervu. Pravidla by je také nutila nakupovat více vládních dluhopisů, protože málo jiných cenný papírů je dovoleno použít pro LCR.