ECB dává ruce pryč od řeckých bank, Řekové vybírají vklady

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Evropská centrální banka (ECB) přestala půjčovat některým řeckým bankám. Reagovala tak na to, že se těmto finančním ústavům nezdařila rekapitalizace. Řekové mezitím z bank hromadně vybírají své vklady v obavách z vystoupení země z eurozóny.

ECB tak potvrdila dřívejší informace agentury Reuters. Neuvedla ale, kterých bank se problém týká. Postižené finanční ústavy se tak stávají závislé na podpoře řecké centrální banky.

Další ze zdrojů prohlásil, že vlastní jmění čtyř řeckých bank dosahuje dokonce záporných hodnot. ECB nesmí podle vlastních pravidel takovým bankám poskytovat hotovost.

Řecká vláda na konci dubna schválila pomoc pro čtyři velké místní banky ve hodnotě 18 miliard eur jako prozatímní řešení, dokud se bankám nepodaří rekapitalizaci dokončit . ECB se ale podle informací Reuters domnívá, že kvůli neúspěchu při sestavování vlády je nyní naděje na rekapitalizaci řeckých bank mizivá.

Čtěte více:

Krok za krokem: Jak by Řecko mohlo opustit eurozónu

Řekové si "zopakují" volby, jejich vládu povede soudce

Situaci řeckých bank ještě zhoršují sami Řekové, kteří v obavách z vystoupení své země z eurozóny začali hromadně vybírat své vklady. Ty by totiž v případě přechodu země na drachmu pravděpodobně výrazně ztratily na hodnotě.

Řekové peníze vybírají „z velkého strachu, který může přerůst v paniku“, řekl politickým lídrům země prezident Karolos Papulias. Citoval také šéfa řecké centrální banky, podle nějž Řekové jen během pondělí vybrali 800 milionů eur.

Podle posledních údajů řecké centrální banky dosáhla výše vkladů řeckých domácností a podniků 165,36 miliardy eur. Za poslední dva roky Řekové v průměru vybrali dvě až tři miliardy eur měsíčně, v lednu to bylo už pět miliard, napsal deník Wall Street Journal.