ECB nabízí další úvěry, banky z podpory růstu vyčerpaly sotva polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) poskytla komerčním bankám další část levných čtyřletých půjček, které jsou klíčovou součástí jejích nových opatření k podpoře hospodářského růstu a odvrácení deflace. Banky si vzaly skoro 130 miliard eur (3,6 bilionu korun), celkový zájem o tento program, označovaný jako TLTRO, však zůstává vlažný. Na ECB tak roste tlak, aby v příštím roce začala tisknout peníze na nákup vládních dluhopisů.

Banky si peníze půjčily s velmi nízkou úrokovou sazbou, která činí 0,15 procenta. ECB doufá, že banky teď peníze půjčí firmám, které je použijí k vlastnímu růstu a nabírání nových pracovníků. Eurozóně by to mohlo pomoci v boji proti slábnoucímu hospodářskému růstu, vysoké nezaměstnanosti a hrozbě deflace.

Banky i s dnešní nabídkou zatím v rámci programu čerpaly celkem 212,4 miliardy eur z celkové nabídky 400 miliard eur, jež je stanovena do konce letošního roku.

Vývoj růstu HDP eurozóny (po čtvrtletích)

Oproti předchozím podobným nabídkám, po kterých banky „zaparkovaly“ většinu půjčených peněz zpět v ECB, je tentokrát čeká pokuta, pokud se rozhodnou pro stejný postup. Ekonomika eurozóny rostla ve třetím čtvrtletí pouze nepatrně, konkrétně o 0,2 procenta, a část analytiků tvrdí, že pro bankovní domy může být těžké hledat příležitosti k dalšímu úvěrování.

Podle ekonoma společnosti UBS Reinharda Cluseho eurozónu tlačí do stínu celosvětová nervozita. „Schopnost bank použít tyto finanční prostředky na nové úvěry je omezená,“ citovala jej agentura Reuters.