ECB o polovinu zvýšila příliv peněz do řeckých bank

Sídlo ECB ve Frankfurtu

Sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Evropská centrální banka (ECB) poskytla v lednu řeckým bankám o 47 procent více svých refinančních úvěrů než v předešlém měsíci. Příliv peněz z Frankfurtu byl nutný kvůli tomu, že v prvním měsíci tohoto roku se v souvislosti s řeckými parlamentními volbami na konci ledna prudce zvýšil odliv vkladů z řeckých bank. Za celý měsíc z tamních bank odteklo 12,2 miliardy eur (335 miliard korun).

ECB půjčila v lednu řeckým bankám proti zástavám 82,24 miliardy eur, zatímco v prosinci to bylo 56,04 miliardy eur. V rámci programu nouzového financování (ELA), který nevyžaduje zástavy, dostaly banky v Řecku v lednu 5,2 miliardy eur proti nulovému objemu v prosinci.

Úvěry řeckým bankám v rámci ELA v únoru zřejmě prudce vzrostly. ECB na počátku února přestala přijímat do zástavy za úvěry řecké státní dluhopisy, protože nová levicová vláda po volbách naznačovala, že by nemusela splácet závazky. ECB tímto krokem přesunula zátěž financování řeckých bank na řeckou centrální banku. Vedení ECB nedávno naznačilo, že je ochotno znovu brát řecké dluhopisy do zástavy, pokud nová vláda bude ctít své sliby reforem.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech ve výši 240 miliard eur (6,6 bilionu korun). Druhý záchranný program měl vypršet na konci února, Atény se však dohodly na jeho prodloužení o čtyři měsíce. Vláda ale musí dodržovat plány reforem.