ECB prý snížila strop pomoci řeckým bankám, situace se stabilizuje

Řecká banka Attica Bank

Řecká banka Attica Bank Zdroj: CC BY-NC 2.0: κύριαsity via Flickr

Evropská centrální banka (ECB) snížila strop nouzového financování pro řecké banky o 600 milionů eur na zhruba 89,1 miliardy eur (2,4 bilionu korun). Agentuře Reuters to sdělil nejmenovaný zdroj z bankovního prostředí. Řecké banky byly na dodávkách peněžní likvidity z tohoto programu po prudkém odlivu vkladů v uplynulých měsících závislé. Situace se prý ale nyní vrací do normálu.

Strop nouzové likvidní pomoci (ELA) „byl snížen vzhledem k normalizujícím se podmínkám a přítokům“ finančních prostředků, uvedl zdroj Reuters.

Řecko letos v červnu zavedlo omezení pohybu kapitálu a tamní banky byly na tři týdny přechodně uzavřeny. Díky následné dohodě s věřiteli na novém záchranném programu mohly banky 20. července znovu otevřít, Atény pak začaly omezení pohybu kapitálu postupně zmírňovat.

Již druhé snížení

Program ELA poskytuje ECB, která také stanovuje celkový maximální objem prostředků v tomto programu. Řecká centrální banka pak tuto pomoc rozděluje bankám v zemi.

ECB podle zdrojů Reuters snížila limit půjček z nouzového programu ELA již v srpnu, a to z 91 miliard eur na 89,7 miliard eur.