ECB uvede příští rok do oběhu novou padesátieurovou bankovku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) uvede příští rok na jaře do oběhu novou bankovku s nominální hodnotou 50 eur (zhruba 1350 korun). Stane se tak v rámci postupné obměny bankovek společné evropské měny.

ECB podle svého sdělení představí novou padesátieurovku 5. července. Bankovky s hodnotou 50 eur jsou ze všech nominálních hodnot eurobankovek nejrozšířenější. V oběhu je jich více než osm miliard, což představuje asi 45 procent z celkového počtu. Francouzská centrální banka mezitím v samostatném sdělení uvedla, že nová padesátieurová bankovka si ponechá svou „převládající barvu“, kterou je v současnosti hnědá.

Od roku 2013 už byly do oběhu uvedeny bankovky s novým motivem také v hodnotě pěti, deseti a 20 eur. Nové bankovky mají mít lepší zabezpečení proti padělání. Změna čeká ještě bankovky v hodnotě 100 a 200 eur, uvedla agentura AFP.

Oproti tomu bankovky s nominální hodnotou 500 eur (13 500 korun) se ECB v květnu rozhodla přestat vydávat. Důvodem je jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám. ECB ale zároveň uvedla, že již vydané pětiseteurové bankovky bude možné dál používat a v budoucnu je bude možné kdykoli vyměnit.