Equa bank nabízí účet zdarma, není jediná

Minipobočka Equa Bank

Minipobočka Equa Bank Zdroj: Equa Bank

Po třech a půl letech na trhu se Equa bank snaží přilákat nové zákazníky. Ke konci loňského roku jich měla 115 tisíc. V lákání nových klientů má bance, které podle jejích slov loni narostl provozní zisk o devadesát procent, pomoci účet bez poplatků a bez podmínek k jeho bezplatnému získání.

„Běžný účet od Equa bank se stal jediným účtem na trhu, který je opravdu zdarma,“ tvrdí Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví Equa. To však není úplně pravda. Například základní běžný účet od Air Bank či Zuno Bank je také zdarma a bez nutnosti plnění podmínek, bezplatné jsou i odchozí tuzemské transakce. To například u Komerční banky neplatí ani v případě splnění podmínek. Vedení je sice zdarma, ale každá odchozí transakce je již zpoplatněna.

Co základní účet od Air Bank či Zuno Bank nenabízí zdarma, jsou například výběry z bankomatů cizích bank. „Jako nejčastější příčinu odchodu k jiné bance uvádějí klienti rostoucí poplatky,“ uvádí Ján Bača, šéf prodeje on-line banky Zuno. Proto dnes banky prodávají běžné účty s přídomkem zdarma, to je ale ve většině případů podmíněno minimálním obratem či používáním platební karty, na čemž banky vydělávají a mohou tak bezplatné účty financovat.

Druhým směrem jde mBank. Ta měla také bezplatný účet. Od března však zpoplatní vedení debetních karet, kterými zákazníci neplatí.

Vyšší výnosy díky pojistkám
Equa bank se v rámci snahy o zvýšení příjmů nově vrhá také na prodej pojištění. To bude nabízet ve spolupráci s BNP Paribas Cardif, Europ Assistance a DAS. Prodej pojištění není u větších bank ničím výjimečným, u menších bank, které jsou na trhu kratší dobu, je to ale zatím rarita.