EU a Švýcarsko podepsaly dohodu, která má zamezit daňovým únikům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: malias via Flickr

Evropská unie podepsala se Švýcarskem dohodu o daňové transparentnosti. Ta bude pro obyvatele EU znamenat konec švýcarského bankovního tajemství a znemožní jim ukrývat na účtech u švýcarských bank nezdaněné peníze. EU a Švýcarsko si totiž podle dohody budou od roku 2018 automaticky vyměňovat informace o bankovních účtech svých obyvatel.

„Dnešní dohoda ohlašuje novou éru daňové transparentnosti a spolupráce mezi EU a Švýcarskem. Je to další úder namířený proti daňovým podvodníkům a další krok ke spravedlivějšímu zdanění v Evropě,“ uvedl eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.

Dohoda ale ještě musí být ratifikována v samotném Švýcarsku. Ratifikace by si mohla vyžádat referendum, které by dohodu mohlo zamítnout. Nebyl by to přitom první případ, kdy by se Švýcaři v lidovém hlasování postavili proti užší spolupráci s EU, upozorňuje agentura DPA.

EU dostane přístup k jménům, adresám a stavům kont

Členské státy EU budou díky dohodě každoročně dostávat údaje o účtech svých daňových poplatníků u švýcarských bank. Informace budou zahrnovat například jméno, adresu, datum narození a stav konta. „Tato nová transparentnost by neměla jen zlepšit schopnost členských států vypátrat osoby vyhýbající se placení daní a zakročit proti nim, měla by také fungovat jako odstrašující prostředek proti ukrývání příjmů a majetku v zahraničí s cílem vyhnout se placení daní,“ uvedla komise.

Dohoda se Švýcarskem podle EU odpovídá globálním standardům Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) pro výměnu informací. Moscovici v současnosti pracuje na podobných dohodách s Andorrou, Lichtenštejnskem, Monakem a San Marinem. Jejich podpis se očekává ještě v letošním roce.