Evropská Visa zatím svůj prodej vylučuje

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Karetní společnost Visa Inc, která je kotovaná na newyorské burze, může být kdykoli donucena zaplatit miliardy dolarů za společnost Visa Europe. Ta je asociací tisícovek evropských bank a od americké Visy si pouze pronajímá značku Visa. Evropská asociace totiž drží put opci, která jí dává právo kdykoli sama sebe prodat Američanům.

Peníze z takového prodeje by si pak dělily členské banky. Řada velkých evropských bank má prokazatelné finanční potíže a jednorázovým přivýdělkem by určitě nepohrdly. Noční můrou pro management americké Visa Inc je tak tučný účet, který by musel zaplatit bankám, které Visu Europe vlastní. Ty by navíc obratem založily konkurenční platební asociaci.

Američané evropský trh neznají, takže není příliš těžké usuzovat, zda by se vedlo lépe příchozím Američanům, anebo nové evropské asociaci. Podle vedení Visa Europe není zatím prodej na programu dne.

„Naše budoucnost je v našich rukou a to díky té put opci, která nám dává možnost prodat, pokud budeme chtít, ale nikdo nás nemůže nutit,“ řekl Nicolas Huss, ředitel Visa Europe. Při jeho nástupu do čela asociace se přitom hovořilo o tom, že má Visu Europe připravit na prodej. Visa Europe se chlubí tím, že na její vrub jde třetina světových plateb s logem Visa.

Americká Visa měla ke včerejšku tržní kapitalizaci 136,36 miliardy dolarů. Jednoduchou matematikou se lze dostat k tomu, že Visa Europe by měla mít hodnotu zhruba 68 miliard. Kupní cena by ale nebyla tak vysoká. V minulosti se objevily úvahy o ceně sedm až 10 miliard dolarů.