Evropské akcie vzlétly na předkrizovou úroveň

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Investoři do evropských akcií dostali k pětiletému výročí pádu Lehman Brothers, jenž odpálil finanční krizi, pěkný dárek. Ceny akcií se dostaly na pětileté maximum. Německé cenné papíry dokonce vylétly na svůj historický rekord.

Optimistickou jízdu na trzích přitom spustili – jako obvykle – Američané. Ukázalo se totiž, že měnové utažení možná tak rychle nepřijde, takže přísun levných peněz by dál mohl táhnout světové burzy vzhůru. Navíc na trzích ještě doznívá radost z toho, že konflikt v Sýrii se zkusí řešit diplomaticky, takže hrozba války, pro akcie vždycky s negativními následky, je minimálně načas zažehnána.

Investoři si z obav před rychlým utažením měnové expanze oddychli poté, co Lawrence Summers oznámil, že nebude po Benu Bernankem kandidovat na pozici šéfa Fedu. Exministr financí Clintonovy vlády a exprezident Harvardu je známý odpůrce kvantitativního uvolňování. Zatím jediným jasným zájemcem o Bernankeho místo je tak dosavadní viceprezidentka Fed Janet Yellenová. Ta je považována naopak za jednu z tvůrkyň kvantitativního uvolňování, navíc je „holubicí“, takže podle názoru analytiků by nemusela spěchat ani se zvyšováním úrokových sazeb. Fed by měl mít nového šéfa od ledna příštího roku, s kandidaturou Bernankeho se nepočítá. O budoucnosti programu vykupování dluhopisů, kterým Fed každý měsíc pumpuje na trhy 85 miliard dolarů, má americká centrální banka diskutovat tento týden.

Vývoj indexu FTSEurofirst 300Vývoj indexu FTSEurofirst 300

Ani šéfovi Evropské centrální banky (ECB) Mariu Draghimu se nepodařilo včerejší akciové nadšení zchladit, když uvedl, že „proces obrody ekonomiky evropských zemí zůstává slabý a nezaměstnanost vysoká“. V Berlíně při vystoupení před podnikateli vyzval evropské vlády a podniky, aby více investovaly. Německé akcie si včera připsaly rekord, když index DAX vzrostl více než o procento. Deník Die Welt připomíná, že za úspěchem německých akcií kromě amerického optimismu stojí tamní lepšící se makrodata i politický úspěch Angely Merkelové. „Od té doby, co v roce 2005 získala většinu, vzrostla hodnota indexu DAX o 50 procent. Pro srovnání, francouzský CAC přidal jen sedm procent a italský MIB o 21 procent přišel,“ uvedl Die Welt ve své elektronické verzi.

Peter Garnry: Americké akcie se rozehřívají