Exportní banka bude spolupracovat s čínskou bankou, jež je největší na světě

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: CTK

Česká exportní banka (ČEB) podepsala memorandum o spolupráci s čínskou společností Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), která je podle objemu aktiv největší bankou na světě. Cílem memoranda je podle generálního ředitele ČEB Karla Bureše vytvořit dlouhodobé strategické partnerství s ICBC a podporovat ekonomickou spolupráci mezi Českou republikou a Čínou.

„Tento krok pomůže především českým exportérům prosadit se na náročném čínském trhu, který je pro český export a ČEB prioritní,“ uvedl Bureš v tiskové zprávě. Dodal, že ČEB hodlá začátkem příštího roku osobně představit ICBC malou skupinu svých klientů, kteří mají reálné obchodní plány v Číně.

Memorandum bylo podepsáno v čínském městě Su-čou v rámci podnikatelské mise provázející premiéra Bohuslava Sobotku na jeho pracovní cestě do Číny. Mise se účastní desítky podnikatelů z různých oblastí, například výrobci radarů, dodavatelé investičních celků v oborech chemie, zpracování ropy a strojírenství či zástupci firem z oblasti lázeňství nebo pivovarnictví.

Česká exportní banka je specializovaná bankovní instituce vlastněná státem, jejímž posláním je financování vývozních úvěrů a poskytování dalších služeb souvisejících s vývozem.

Posílení ve střední Evropě

Čínský premiér Li Kche-čchiang na setkání s předsedy vlád šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy v Su-čou uvedl, že ICBC bude usilovat o posílení své úvěrové aktivity v tomto regionu. Navrhl rovněž vytvoření nové finanční instituce, která by ve střední a východní Evropě financovala projekty v oblasti infrastruktury.

„Mohli bychom poskytnout prostředky odpovídající vašim potřebám. Pokud budou projekty využívat čínské výrobky a zařízení, bude Čína ochotna poskytnout levnou finanční podporu,“ citovala premiéra agentura AFP.