Exšéf České spořitelny koupil akcie Erste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Manažeři Erste neváhají vsadit na svoji banku miliony z vlastních osobních kont. Na nákupy akcií svého zaměstnavatele v pondělí vyrazil jeden z nejvyšších manažerů rakouské finanční skupiny a někdejší šéf České spořitelny, Gernot Mittendorfer. Na burze pořídil osm tisíc akcií Erste, za které zaplatil 156 tisíc eur (4,5 milionu korun). Udělal tak největší manažerský nákup akcií banky za více než pět let. Vyplývá to z regulatorního hlášení Erste České národní bance.

„Pan Mittendorfer koupil akcie Erste, neb je považuje za dobrou investici,“ uvedla mluvčí vídeňské centrály Erste Hana Cygonková s tím, že nešlo o akcie získané z opčního programu banky, ale standardně zakoupené na trhu. CFO Erste Mittendorfer utratil miliony za akcie jen tři dny poté, co Erste oznámila pololetní ztrátu převyšující miliardu eur. Banka na ni investory upozornila již začátkem července, akcie tehdy reagovaly bezmála čtvrtinovým propadem, z něhož se dosud nedokázaly vzpamatovat.

„Nákup akcií ze strany managementu je v každém případě trhem obvykle vnímán pozitivně,“ řekl Milan Lávička z J&T Banky.

Poslední velký manažerský nákup udělal v roce 2011 tehdejší člen vedení banky Jack Stack. Načasování obchodu bylo geniální. Akcie tehdy po tržním propadu stála pouhých 12 eur, tedy takřka nejméně od pádu Lehman Brothers.

Dobře koupit, dobře prodat

Dobré načasování nelze upřít ani manažerským prodejům. V srpnu 2013 první dva muži Erste, šéf Andreas Treichl a místopředseda představenstva banky Franz Hochstrasser, prodali po více než 25 eurech za kus balík 32 tisíc akcií své banky. Titul tehdy atakoval dvouleté maximum a jen za několik dní poté takřka o deset procent propadl. Obchod se zejména Treichlovi vyvedl, svých 25 tisíc akcií podle archivu rakouského regulátora koupil během tržního běsnění na jaře roku 2009 za 7,40 eura.

Že i manažeři jsou jen lidé a že katastrofy se předpovídají jen obtížně, však svědčí o něco starší Treichlův obchod. Manažer nakoupil přes 20 tisíc kusů akcií na konci července 2007, tedy v předvečer finanční krize. Tenhle obchod nevyšel, nákupní cena byla totiž těsně pod 55 eury za akcii.