Fed je s výsledky zátěžových testů spokojen

Ben Bernanke, Fed

Ben Bernanke, Fed Zdroj: profimedia.cz

Zátěžovými testy ve Spojených státech prošlo 15 z 19 největších amerických bank. Americká centrální banka otestovala stabilitu finančních domů v případě ještě hlubší recese než ta poslední.

Relativně dobré výsledky si Fed okamžitě přisvojil s tím, že se mu podařilo přimět banky vybudovat odolné účetní bilance. Modelový krizový scénář nepříznivého vývoje počítal s propadem americké ekonomiky do další recese, růst nezaměstnanosti až na 13 procent a propadem cen nemovitostí o 21 procent. Zámořské stres testy staví převážně na vývoji realitního trhu na rozdíl o evropských, kde hraje větší roli situace na kapitálových trzích.

Americká centrální banka uvedla, že 15 z 19 finančních ústavů by udržela kapitálovou úroveň nad regulatorním minimem i v případě „extrémně nepříznivého“ ekonomického scénáře a to i za pokračování vyplácení dividend a odkupu akcií. Testy alespoň v jednom ukazateli neprošli Citigroup, MetLife, SunTrust Banks a Ally Financial. Nejhůře dopadla Ally Financial, u které by poměrný kapitálový ukazatel tier 1 spadl na pouhých 4,4 procenta.

Banky které neprošly nesmí rozdělovat akcionářům kapitál a musejí revidovat své kapitálové plány. „Citi v letošním roce předloží Fedu nový revidovaný kapitálový plán tak, aby vyhovoval příslušným regulatorním požadavkům,“ uvedl Branislav Cehlárik, manažer pro vnější vztahy české a slovenské pobočky Citibank.

Výsledky testů, jejichž zveřejnění bylo uspíšeno o dva dny, protože Fed se obával jejich prosáknutí na veřejnost, odstartovaly růst akcií amerických bank v samotném závěrů zámořské obchodní seance. Finanční akcie z indexu S&P 500 rostly v den zveřejnění o 3,9 procenta a od začátku roku tak posilují o 18 procent. Nejlépe se dařilo akciím JPMorgan Chase, Wells Fargo a Bank of America. Akcie Citigroup nejprve rostly o více jak šest procent ale poté, co se ukázalo, že banka neprošla testy oslabila o čtyři procent.