Fed shodil kapitálové plány pěti bank

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Americká centrální banka (Fed) odmítla plán bankovní skupiny Citigroup na odkup akcií v objemu 6,4 miliardy dolarů a zvýšení dividendy. Banka podle regulátora není dostatečně připravená na případnou finanční krizi.

Je to již podruhé ve třech letech, co Citigroup nepřesvědčila Fed svým kapitálovým plánem a byla jí zakázána výplata peněz akcionářům. Akcie bankovní skupiny v reakci ztratily 5,4 procenta.

Citi není jediná, kdo obtížně hledá soulad mezi kapitálovými požadavky regulátora a vlastním přáním potěšit akcionáře. Fed shodil ze stolu i plány tří amerických poboček evropských bank – RBS, HSBC a Banco Santander. Neúspěch pátého peněžního ústavu, Zions Bancorp, se očekával, protože banka již v minulém týdnu neprošla zátěžovým testem Fedu, který simuloval finanční krizi podobnou té z let 2007–09. Kapitálové plány zbývajících pětadvaceti velkých bank Fed schválil, byť v případě Goldman Sachs a Bank of America až poté, co omezily svůj plán na odkup akcií a výplatu dividend.

Výkonný ředitel Citi Michael Corbat podle agentury Reuters uvedl, že banka je rozhodnutím „hluboce zklamána“ a že plán banky vrátit kapitál akcionářům byl umírněný. V loňském roce Fed posvětil plán Citi zpětně odkoupit akcie za 1,2 miliardy dolarů.

Nová pravidla pro zahraniční domy

Zahraniční domy budou muset dostát kapitálovým požadavkům podle pravidel, které centrální banka nedávno finalizovala. Americké větve HSBC, RBS a Santanderu by jim nyní podle Fedu nevyhověly. Akcie obou britských bank v návaznosti na ortel Fedu ztrácely. „Je to věc jednání. Není to tak, že HSBC a RBS podaly návrh a Fed řekl ne. Jde o proces a čekáme nějaké řešení,“ řekl agentuře Reuters šéfprodejce CMC Markets.

Jeho slova potvrdilo kvapné vyjádření RBS, že americké centrální bance předloží nový kapitálový plán své tamní větve. „Zjevně máme nějakou práci navíc, abychom splnili standardy Fedu, a zavazujeme se tak učinit,“ uvedla v prohlášení banka.