Fintech revoluce II: Blockchain v bankovnictví dál čeká na svou příležitost, upozorňuje bankéřka

Fintech Revolution II

Fintech Revolution II Zdroj: E15

Moderátor Lukáš Kovanda
Fintech Revolution II
3
Fotogalerie

Žijeme v éře, kdy dochází k dalšímu kroku v evoluci peněz. Tento posun podle šéfky oddělení plateb a příjmů britské Citi Ireti Samuel-Ogbuové v posledních patnácti letech dokládá skutečnost, že žebříček největších obchodovaných společností na světě začaly infiltrovat technologické firmy. Bankéřka to uvedla na konferenci Fintech Revolution II, kterou pořádá deník E15. Mezi zajímavými inovacemi zmínila například technologii blockchainu, avšak s dodatkem, že společnosti její plnohodnotné využití zatím stále hledají. 

"Peníze se přemění v digitální, programovatelné peníze různého druhu," dodala Samuel-Ogbuová. S tím však souvisí problematika rychlosti plateb, jejíž evoluce stojí na dvou pilířích: okamžitých platbách a technologii blockchainu.

Okamžité platby samy o sobě sice nezní revolučně, ale zásadně mění to, jak obchod fungoval poslední roky. Odpadá potřeba využívat kreditní kartu, protože člověk získal přístup k vlastním penězům okamžitě: debetní účty se směrnicí PSD2 navíc dostávají značnou šanci odsunout význam karetních firem. Už nebude zapotřebí jejich prostřednictví, pokud bude obchodník moci inkasovat rovnou z bankovního účtu zákazníka. "To je podle mě velmi zásadní disrupce," shrnula Samuel-Ogbuová.

„Budoucnost je tu, jen není rovnoměrně rozprostřena,“ vypomohla si bankéřka citátem spisovatele a vizionáře Williama Gibsona. Uvedená slova údajně platí obzvláště pro blockchain.

"Unikum této fintech inovace vidím v tom, že představuje jedinou verzi pravdy, ke které mají všichni účastníci přístup a nemají možnost ji jinak ovlivnit, falzifikovat," uvedla Ogbuová.

Banky s ním ale zatím podle ní neumí pracovat. Platební technologie nyní umí přenést nejen výši platby a několik souvisejících údajů, ale i řadu dalších dat. A právě tato možnost z ní údajně dělá pro mnohé těžko uchopitelnou, banky dosud hledají cesty, jak uvedené funkce využit. "Proto blockchainu zatím zcela nevěřím," uzavřela britská bankéřka svoji přednášku na konferenci věnované fintech odvětví.