Kryptoměnám již nefandí jen libertariáni, tvrdí popularizátorka digitální valuty Zcash

Paige Petersonová

Paige Petersonová Zdroj: zcash

Hodnota kryptoměn v posledních měsících prudce roste. A to i přes to, že nejrozšířenější z nich, bitcoin, nedávno prodělala svou nejvýznamnější aktualizaci. Ta má zefektivnit transakce a postupně vést k přidávání nových funkcí. Ne všichni ale s takovými změnami souhlasili, proto se od bitcoinu „odštěpil“ řetězec názvem bitcoin cash. Z hlediska fungování a rozvoje kryptoměn přitom nejde o ojedinělou situaci, kdy vznikl "klon" bitcoinu. Loni obdobným způsobem vznikla digitální valuta Zcash, kterou ale spravuje stejnojmenná firma, nikoliv otevřená komunita. „Vývoj našeho protokolu je díky tomu efektivnější,“ tvrdí komunitní manažerka Zcash Paige Petersonová. Možnosti srovnání pozadí fungování jednotlivých kryptoměn jí dávají její předchozí profesní aktivity, když v San Francisku organizovala setkání a přednášky pro příznivce bitcoinu.

Co vás přivedlo k Zcash? Byla jste roky aktivní v bitcoinové komunitě...

Ano, pohybuji se v ní od roku 2013. Vždycky mě zajímaly decentralizované technologie, včetně peer-to-peer sdílení souborů. A to i z pozice aktivistky, jež z politického systému byla čím dál více rozčarovaná a postupně ztrácela víru v to, že politici mohou lidem přinést více svobody.

Místo toho jsem tato očekávání vložila do technologií. Proto jsem dva roky organizovala setkání bitcoinové komunity v San Francisku. Navíc jsem sledovala aktivity šéfa Zcashe na sociálních sítích a stali se z nás známí. Když jsme hledala práci, Zcash byla první volba, protože se hodně zajímám o problematiku internetové bezpečnosti a zajištění soukromí. Tak jsem se zeptala, jestli pro mě něco mají a nastoupila jako komunitní manažerka.

Čím se tedy Zcash liší od bitcoinu?

Zcash je odštěpkem od bitcoinu s vylepšenou šifrovací technologií s názvem zk-SNARKS. Ta umožňuje transakční údaje zašifrovat ještě před tím, než budou zapsána do blockchainu.

Zatímco tedy bitcoin je poloanonymním platebním systémem, kde informace o pohybu na jednotlivých bitcoinových adresách jsou veřejně dohledatelné, Zcash nabízí plnou anonymitu. Nehledě na to, že v porovnání s bitcoinem není vývoj Zcash tak těžkopádný. Není ale vyloučeno, že jednoho dne tuto technologii zavede také bitcoin, byť tomu v současné době nic nenasvědčuje.

Na druhou stranu, projekt Zcash podpořil i Amazon či americká DARPA (Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty). Člověk by tak mohl pochybovat o tom, do jaké míry může být Zcash projekt opravdu anonymní a nezávislý na korporacích a vládách.

Takový narativ by byl chybný. V současnosti žádná spolupráce mezi Amazonem či DARPA neprobíhá. Druhá jmenovaná organizace finančně podpořila počáteční výzkum a vývoj potřebný k rozvoji protokolu Zcash. Jenže obdobně přispěla i ke vzniku samotného Internetu...

V rámci své profese komunikujete s příznivci kryptoměn. Souhlasila byste s tím, že nadšenci do digitálních měn bývají spíše libertariánsky zaměření? Ostatně nespokojenost s fungováním politického i socioekonomického systému jistě z velké části také sdílejí.

Ano, určitě bych s takovým tvrzením souhlasila, nicméně se domnívám, že už i lidé odlišných politických přesvědčení si uvědomují význam alternativních monetárních systémů.

Co jim tedy tyto systémy mohou nabídnout?

Především globálnější finanční možnosti. Když lidé nechtějí, nemusejí už zkrátka záviset na bankách či jiných institucích - se všemi nedostatky v podobě poplatků, schvalovacích procesů, transakční doby a podobně.

Na druhou stranu je třeba zmínit, že burzy digitálních měn, kde dochází ke směně kryptovalut za fiat peníze, podléhají regulaci zaměřené proti praní špinavých peněz. Počítají tedy s ověřováním totožnosti uživatelů, tedy se nedá říct, že by svět kryptoměn byl zcela neregulovaný.

Nemohou ale kryptoměny, z nichž nejznámější z nich bitcoin je spíše deflační povahy, vést také ke vzniku nových druhů nerovnosti? Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl navíc upozorňuje, že deflační měna není příliš vhodná k běžnému placení kvůli velkým výkyvům cenové hladiny.

Jenže inflace je často prostředkem k prosazení zájmů mocných. Navíc se podívejte na Venezuelu a další příklady zemí, které zasáhla hyperinflace. V momentě, kdy pár lidí ovládá peněžní zásobu celých národů, snadno podlehnou korupci či morálnímu hazardu.

Naopak transparentní a předem dané množství kryptoměn v oběhu umožňuje všem občanům nastavit svá očekávání a prefence na to, jak bude systém fungovat. Kromě toho na digitální valuty obecně nedopadají rozmary nějakého úzkého okruhu lidí.

Jenže podobné rozmary, dopady centralizace a obavy z ní se vlastně projevují i ve sporech bitcoinové komunity, kde různé názory na podobu updatů sítě narážejí na požadavky velkých těžařů kryptoměny. Vnímáte přesto tento způsob správy vývoje kryptoměn jako výhodu?

Protokoly, ať už jde o bitcoin či jiné digitální měny, vždycky budou mít nějaký ústřední tým vývojářů. Vidíme dokonce, že ti kolem bitcoinu jsou placeni firmami, které z hladkého fungování sítě mají prospěch. Ještě více zdemokratizovat směřování bitcoinu například mohlo neziskové uskupení Bitcoin Foundation, ale ztratilo důvěru zbytku komunity.

Když nějaké řešení ztratí důvěru komunity, stále se ještě může od hlavního řetězce bitcoinu odtrhnout a začít fungovat s upravenými parametry. Ostatně i Zcash vznikl oddělením od bitcoinu. Jsme-li u problematiky centralizace, Zcash funguje jako regulérní firma, je to tak? To přece samo o sobě představuje centralizované řešení.

Zcash, oficiálním názvem Zerocoin Electric Coin Company, funguje jako start-up. Má deset zaměstnanců na plný úvazek, včetně mě a nabíráme další lidi. Kromě toho, že udržujeme v chodu Zcash protokol, nabízíme firmám expertizy a řešení týkající se šifrování a on-line zabezpečení. Na to bychom se chtěli časem zaměřit ještě více a údržbu protokolu Zcash nechat na naší nově vzniklé nadaci, respektive v rukách neziskové komunity.

Takzvaným altcoinům, od bitcoinu se lišících kryptoměnám, byla věnována nedávná přednáška v Paralelní Polis. Podívejte se na její záznam:

Pokud ale projekty jako Zcash rozjiždí soukromá společnost, má to své výhody, například v podobě efektivnější správy fungování kryptoměny. Zkrátka si můžeme dovolit platit programátory, aby se jí věnovali. Tím zaručujeme efektivní vývojový proces. Uvědomujeme si ale, že v případě masovějšího rozšíření Zcash se může objevit střet zájmů mezi správou protokolu a finančními zájmy firmy.

Podílíme se ostatně na projektu Quorum banky JP Morgan, který by měl finančním institucím pomoci využít vlastnosti blockchainu Ethereum, po bitcoinu druhé nejznamnější platformy pro kryptoměny. Cílem je přinést rychlé a dostatečně zabezpečené transkace mezi ověřenými aktéry.

Kurz Zcash ovšem i přes popsané aktivity víceméně stagnuje, zatímco jiné kryptoměny prudce vystřelily. Nezneklidňuje vás to?

Vnímáme jako dobré znamení, když cena Zcash zůstává stabilní i v době zmíněných výkyvů. Kde není velká bublina, není ani velký pád.

Paige Petersonová je jedním z hostů akce Hacker Congress 2017, která proběhne mezi dny 6. a 8. října v Paralelní Polis v Praze.