Fio banka zdvojnásobila zisk

Fio banka,

Fio banka, Zdroj: Profimedia.cz

Nízkonákladová Fio banka vydělala v loňském roce 81 milionů korun, tedy téměř dvojnásobek předloňských 44 milionů. Vyplývá to z prvního odhadu zisku zveřejněného bankou. Za zvýšením zisku stojí především úvěry podnikatelům.

„Přes devadesát procent úvěrů jsou podnikatelské úvěry,“ uvedl mluvčí banky Ján Fránek. Podnikatelské úvěry jsou totiž ziskovější než hypotéky, které dominují úvěrovým portfoliům většiny českých bank. Fio je navíc financuje levně z vkladů, kterých má čtyřikrát více než úvěrů.

Fio banka v loňském roce získala 117 tisíc klientů a ke konci roku jich měla 445 tisíc. „Nejvíce klientů k nám přišlo v září, tedy v měsíci, kdy konkurenční banky zdražovaly,“ dodal obchodní ředitel Fio banky Jan Bláha.

V letošním roce chce Fio banka začít nabízet NFC platby, tedy bezkontaktní placení chytrým telefonem ve spolupráci s operátorem O2. Nově bude také svým firemním klientům nabízet platební terminály pro akceptaci platebních karet. Banka patří k několika málo na tuzemském trhu, které nabízejí vedení účtu bez poplatku a bez plnění podmínek, jako je obrat na účtu či placení kartou. S podobnou nabídkou minulý týden přišla Equa bank. Zdarma a bez podmínek účet také nabízejí v Zuno a Airbank.