Francouzští penzisté se stěhují do Portugalska, kvůli daňovým prázdninám

Portugalské Porto (ilustrační foto)

Portugalské Porto (ilustrační foto) Zdroj: David Vagaday

Bohatí Francouzi už přes dva roky hledají, kam utéci před vysokými daněmi. Ukazuje se, že málokdo následoval příkladu herce Gérarda Depardieu, který začátkem loňského roku přijal ruské občanství.

V současné době je zjevné, že jednou z nejpopulárnějších destinací bohatých Francouzů se stalo relativně blízké Portugalsko. Tamní realitní makléři mohou děkovat prezidentovi Françoisi Hollandovi.

„Daňová politika francouzského prezidenta nutí řadu obyvatel opustit zemi,“ říká Joao Silva z realitní kanceláře IMadeira Home Consult.

Francie v posledních letech vybrala na daních o téměř 25 miliard eur ročně více než před rokem 2010. Portugalsko navíc zahraničním penzistům poskytuje daňové prázdniny, takže mají o důvod víc tam zamířit.

Dříve vedli Britové

Portugalské klima přitahuje zahraniční kupce již delší dobu. Dlouhodobě však mezi nimi jak na portugalské pevnině, tak na Azorských ostrovech a Madeiře kralovali Britové. Dnes už je ale předstihli právě Francouzi. „Ti byli v prvním pololetí našimi hlavními zahraničními klienty, za nimi skončili Brazilci a až na třetím místě Britové,“ uvedl Gustav Soarese, šéf portugalské pobočky Sotheby’s International Realty.

Ceny portugalských nemovitostí v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o čtyři procenta. Je to nejvyšší nárůst od roku 2010, jak počátkem července uvedl portugalský statistický úřad.

„Francouzi konečně přicházejí do Portugalska,“ říká Duarte Conceiçao, šéf madeirské pobočky realitky Remax Elite. „Mají naši zemi rádi a s novým daňovým režimem ji mají ještě raději,“ naráží Conceiçao na skutečnost, že penzisté, kteří se přestěhují do Portugalska, nepodléhají žádnému zdanění. Platí to i pro jejich penze, pokud přicházejí ze zahraničních zdrojů. Portugalští důchodci platí průměrnou daň 28 procent i ze státních důchodů. Sazba daně z důchodů závisí na výši důchodu.

Hollande je prvním francouzským socialistickým prezidentem od roku 1995, kdy skončil François Mitterrand. Od nástupu v květnu 2012 protlačil 75procentní daň z příjmů na výdělky přesahující milion eur ročně a zvýšil daně z kapitálových příjmů.

Nezanedbatelnou skupinu kupující v Portugalsku nemovitosti představují Číňané. Těm se totiž zalíbil program dlouhodobého víza výměnou za nákup nemovitosti. Ministr financí António Pires de Lima si pochvaluje, jak to pomohlo realitnímu trhu. Analytici a makléři ale varují, že takové pobídky nepotrvají věčně.