GE Money Bank je v Česku na prodej, cena má dosáhnout až 40 miliard

GE Money Bank

GE Money Bank Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Americký konglomerát General Electric (GE) chce do dvou let prodat českou GE Money Bank. Šestá největší banka v Česku má milion klientů. Cena za skupinu GE Money, do které kromě banky patří i GE Money Auto, dosáhne asi desítek miliard korun.

O záměrech společnosti informoval ředitel banky Sean Morrissey pro Hospodářské noviny. GE Money stoupl za tři čtvrtletí roku 2014 čistý zisk o pětinu na 3,39 miliardy korun.

„Mohu potvrdit, že GE má v úmyslu prodat prodat v průběhu následujících 24 měsíců GE Money Bank,“ cituje deník ředitele, podle kterého bude banka fungovat normálně dál a změna vlastníka nebude mít dopad na klienty. Vedení banky již o záměru podle HN informovalo zaměstnance. Cena za GE Money podle odhadů z trhu zřejmě přesáhne 20 miliard korun, ale může dosáhnout i 40 miliard, píše deník.

Významnou část klientů tvoří zemědělci

GE Money Bank patří v Česku ke středně velkým bankám. Celkový počet klientů za tři první čtvrtletí loňského roku bance meziročně klesl o téměř čtyři procenta na 1,014 milionu. Banka měla ke konci září 252 poboček a 686 bankomatů. Podle HN může lákat investory tím, komu půjčovala. Významnými klienty banky jsou zemědělci, kterým byla poskytnuta až třetina všech úvěrů. Celková aktiva skupiny GE Money činí 136,5 miliardy korun.

Konglomerát GE před nedávnem oznámil, že prodává divizi realit a výrazně omezí své aktivity ve finančnictví. Plánuje se více zaměřit na zlepšení své činnosti v průmyslovém sektoru.

GE Money Bank je středně velkou bankou
Vizitka GE Money Bank, jejíž prodej chce do dvou let zrealizovat americký konglomerát General Electric (GE):
GE Money Bank je součástí skupiny GE Money, do které patří rovněž GE Money Auto, zaměřená na leasing. Banka je je šestou největší v ČR.
Vznikla ze zdravé části někdejší Agrobanky, kterou prodal nucený správce Jiří Klumpar v roce 1998 skupině GE. Krok se stal následně předmětem mnoha žalob. Od ledna 2005 se obchodní jméno banky změnilo na GE Money Bank, a. s.
Agrobanka zkrachovala v roce 1996, přičemž tehdy ji ovládala skupina Motoinvest v čele s finančníkem Pavlem Tykačem.
GE Money stoupl ke konci loňského září čistý zisk o 21 procent na 3,4 miliardy korun. Celková aktiva skupiny se zvýšila o téměř dvě procenta procenta na 136,5 miliardy korun. V roce 2013 klesl skupině GE Money čistý zisk o 8,7 procenta na 3,9 miliardy korun.
Celkový počet klientů banky meziročně klesl o téměř čtyři procenta na 1,014 milionu. Ke konci loňského září měla 252 poboček a 686 bankomatů.
Šéfem GE Money Bank je od května 2011 Sean Morrissey.
Počet zaměstnanců skupiny ke konci roku 2013 činil 3265.
Loni na podzim GE Money Bank převzala operace leasingové společnosti VB-Leasing International (VBLI).
Skupina GE Money ČR je součástí GE Capital, globální finanční divize General Electric (GE). GE Capital spravuje aktiva ve výši 576 miliard dolarů a ve více než 50 zemích zaměstnává 50 tisíc lidí.
GE sdružuje firmy z oblasti průmyslu a financí. Podniká v oblasti výroby letadlových motorů, elektrické energie, finančních služeb či lékařské techniky.
Z hlediska tržní kapitalizace patří GE mezi tři největší společnosti na světě. Je přítomna ve více než 100 zemích světa. Založena byla v roce 1892, u jejího zrodu stál vynálezce Thomas Alva Edison.