Guru Mobius v Praze: České akcie půjdou nahoru

Mark Mobius

Mark Mobius Zdroj: profimedia

Český akciový trh má to nejhorší za sebou a pohledem stavu domácí ekonomiky není důvod, aby letos nerostl. Na investiční konferenci Consequ věnované rozvíjejícím se trhům to prohlásil investiční guru fondů Templeton Mark Mobius. Takzvané emerging markets se letos mají stát podstatně atraktivnější investorskou destinací než vyspělé trhy. Tamní ekonomiky prý totiž porostou zhruba dvojnásobným tempem.

„Je na čase, aby se zlé období českých akcií zlomilo. Česká ekonomika je v dobré kondici a domnívám se, že letos český trh poroste,“ uvedl Mark Mobius. Česko by se tak mělo svézt na vlně letošního restartu zájmu o alternativní trhy, lákadlem jsou podle známého investora krom příznivějšího ocenění rozvíjejících se burz i měny těchto zemí. „Většina měn emerging markets je podhodnocena, a to i o víc než deset procent, je reálná šance, že měny perspektivně silně porostou,“ dodává Mobius.

Podle šéfa fondů Templeton by letos měly rozvíjející se ekonomiky povyrůst o čtyři procenta, zatímco vyspělý svět čeká podle Mobiuse tempo jen lehce převyšující dvě procenta. Preferovanými destinacemi zůstávají pro investora Indie a Čína. Země za velkou zdí prý stále skýtá obrovský růstový potenciál. „Důraz na spotřebu a rychlé tempo urbanizace přinesou další růst, a to i v obávaném realitním sektoru,“ dodává Mobius.

Čínským akciím se však v tomto roce nedařilo. Například šanghajský kompozitní index se v červenci minulého roku pohyboval na více než 5100 bodech, nyní však jeho hodnota dosahuje méně než 2900 bodů. cestovatel. Mark Mobius strávil 25 let cestováním po světě, hledal investiční příležitosti.