Guvernér ČNB: Zatím zachováme nízké sazby

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: E15 Anna Vackova

Současný směnný kurz české koruny dává centrální bance prostor, aby mohla ještě chvíli nechat náklady na úvěry beze změny. Řekl rozhovoru pro agenturu Reuters guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Centrální banka drží základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, od počátku předloňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

„Současný směnný kurz koruny nám umožňuje ještě chvíli neměnit sazby,“ řekl Singer, který je na konferenci ve Vídni. Po prosincovém zasedání měnového výboru ČNB uvedl, že výbor si umí představit pohyb oběma směry, i když v té době spíše nahoru. Poznamenal ale rovněž, že to nemusí být brzy.

Tříměsíční klouzavý průměr kurzu koruny podle agentury Reuters dnes činil 25,518 za euro. Byl tak pod očekáváním centrální banky pro první čtvrtletí. Banka počítá s průměrným kurzem 23,7 Kč za euro.

Singer rovněž dodal, že ČNB uvažuje o důsledcích možného rozpadu eurozóny, avšak vzhledem ke kapitálu země a její pozici v zahraničním obchodu zatím není potřeba vytvářet „velký plán“. Očekává však, že česká ekonomika vykáže letos růst kolem nuly. Jediným povzbudivým faktorem je, že firmy i nadále dostávají nové objednávky.