Hedgeové fondy trpí výkonnostní krizí

akcie, burzy

akcie, burzy Zdroj: ctk

Kdysi neporazitelní žraloci finančních trhů mají již delší dobu výkonnostní problém. Od začátku nové dekády se někdejším expertům na výběr růstových akciových titulů nedaří překonat výkonnost obyčejných akciových indexů.

Výkonnostní krize hedgeových fondů navíc přichází v době, kdy je sektor pod drobnohledem kvůli zdroji dřívějších výnosů. Velký fond SAC Capital čelí obvinění z insider tradingu a někteří jeho zaměstnanci jdou před soud. To nahlodává reputaci jednoho z historicky nejúspěšnějších fondů a potažmo celého odvětví.

Zatímco během pádu finančních trhů s příchodem krize v letech 2007 až 2008 se fondům dařilo o poznání lépe než akciovým trhům a na trendu rostoucích akciových trhů roku 2009 se svezly lépe než kdo jiný, v následujících letech se jim již tolik nedařilo. Často je zaskočily nepředvídatelné pohyby finančních trhů.

Průměrný akciový hedgeový fond podle údajů společnosti HFR od začátku roku 2010 vydělal pouhých 14,5 procenta. Širší americký akciový index S&P 500 získal jen od letošního ledna 18,6 procenta. Od ledna roku 2010 vydělal tento index včetně dividend 55 procent – více než 85 procent akciových hedgeových fondů tuto laťku nepřekonalo. Odborníci na obchodování s akciemi v hedgeových fondech, kteří by měli být špičkou oboru, v tomto směru dopadli ještě hůře než jejich kolegové z běžných podílových fondů. Podle společnosti Lipper 83 procent podílových fondů nepřekonalo za posledních tři a půl roku index S&P 500.

Srovnání nemusí být fér pro některé fondy, jež se nesnaží překonat rostoucí trh. Argumentují tím, že se fondy chovají tak, jak by měly. Vedou si lépe než indexy v období padajících trhů, ale v růstových časech vydělávají méně než akciové indexy. „Naše doporučení pro klienty jsme nezměnili,“ uvedl pro Bloomberg Edward O’Malley, konzultant pro fond Cambridge Associates. „Stejně jako jsme klientům neradili přestoupit z hedgeových fondů do klasických fondů po krizi, neradíme to ani dnes,“ dodal.

Index S&P 500Index S&P 500Index S&P 500 | bruner@mf.cz