Hedgeový fond SAC Capital Advisors přiznal podvod, zaplatí 1,2 miliardy dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americký hedgeový fond SAC Capital Advisors se před soudem doznal k podvodu v rámci dohody o urovnání žalob ze zneužívání neveřejných informací. Fond na základě dohody zaplatí pokutu ve výši 1,2 miliardy dolarů.

Trestní případ hedgeového fondu známého finančníka Stevena Cohena vede soudkyně Laura Taylorová Swainová. Zda doznání fondu přijme, o tom chce rozhodnout až později. Verdikt by měl padnout 14. března.

Při soudním jednání na Manhattanu se firma přiznala k trestným činům podvodu ve všech pěti bodech, v nichž ji úřady obvinily. Doznání před soudem bylo podle agentury Reuters klíčovým krokem k ratifikaci zmíněné dohody.

Americké úřady v červenci po mnohaletém vyšetřování obvinily fond SAC z rozsáhlého zneužívání neveřejných informací při obchodování na burze. Firma díky tomu podle žaloby vydělala stovky milionů dolarů. Fond přitom dosud vinu popíral. Miliardář Cohen osobně obviněn nebyl.

Fond podle obžaloby v letech 1999 až 2010 získával systematicky neveřejné informace o podnicích obchodovaných na burzách, s jejichž pomocí pak obchodoval. SAC spravuje aktiva v hodnotě kolem 15 miliard dolarů (zhruba 286 miliard korun).

Hedgeové fondy obchodují s obrovskými částkami. Drobným investorům jsou kvůli vyššímu riziku a dalším překážkám prakticky nepřístupné.