Home Credit investuje v Asii dalších 2,5 miliardy korun

Čínské jüany

Čínské jüany Zdroj: Profimedia

Společnost Home Credit ze skupiny PPF hodlá v příštích dvou letech investovat v Asii dalších 100 milionů eur, tedy zhruba 2,5 miliardy korun. Peníze vloží do rozšíření obchodních aktivit v Číně, Vietnamu a Indii a také do expanze na nové trhy. V hledáčku má hlavně Indonésii a Filipíny. V prvně jmenované zemi chce rozjet podnikání do března 2013 a na Filipínách během druhé poloviny následujícího roku. Firma své nejnovější plány oznámila dnes.

V asijských státech, kde již Home Credit působí, v průběhu letoška postupně zvyšuje počet prodejních míst z celkových 12 tisíc na víc než dvojnásobek. Nyní v Číně, Vietnamu a Indii zaměstnává přes osm tisíc lidí. „Asii vnímáme jako nejvýznamnější hnací motor růstu našeho globálního byznysu,“ okomentoval investiční záměry šéf společnosti Jiří Šmejc.

Home Credit již v Asii proinvestoval 300 milionů eur. Aktuálně tam má dohromady 2,5 milionu klientů, kterým od roku 2009 půjčil již 900 milionů eur (kolem 22,5 miliardy korun).

Podle ředitele Home Creditu Asia Pavla Vyhnálka se firmě osvědčil „fastfoodový“ přístup nabízení jednoduchých a efektivních finančních služeb. „Mnoho našich klientů, kteří by jinak na běžné úvěry nedosáhli, se díky nám poprvé propojili s finančním systémem,“ poznamenal.

Home Credit vstoupil na asijský trh v roce 2004, kdy otevřel zastoupení v Pekingu. O pět let později získal licenci a stal se v Číně prvním nebankovním poskytovatelem půjček plně ovládaným zahraničním investorem. Ve Vietnamu funguje od května 2009 a v Indii odstartoval pilotní zastoupení v Dillí letos v lednu.

Firma vedle Asie poskytuje drobné spotřebitelské úvěry také v České republice, na Slovensku, v Rusku, Bělorusku a od roku 2005 i v Kazachstánu. V prvním pololetí jí stoupl čistý zisk o 32 procent na 4,4 miliardy korun.