HSBC dá přes půl miliardy dolarů na urovnání sporu kvůli hypotékám

Britská banka HSBC zaplatí americkým regulátorům 550 milionů dolarů (11,7 miliardy korun) na urovnání sporu kvůli hypotečním cenným papírům, které finanční dům před zhroucením amerického trhu s bydlením v roce 2007 prodal polostátním hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac. Informoval o tom americký Federální úřad pro financování bydlení (FHFA). HSBC je podle něj šestnáctou bankou, s níž se kvůli sporným prodejům dohodl na urovnání obvinění.

Podle amerických úřadů HSBC oběma hypotečním agenturám poskytla zavádějící informace o kvalitě rizikových hypotečních cenných papírů, které jim prodávala v letech 2005 až 2007. HSBC dosud obvinění popírala. Podle svého pátečního sdělení je spokojena, že věc vyřešila. Agentuře Fannie Mae banka zaplatí 176 milionů dolarů a agentuře Freddie Mac 374 milionů dolarů, vyplývá podle agentury AP z dohody o urovnání sporu.

HSBC nebyla jediná

Úřad FHFA v roce 2011 kvůli spornému prodeji hypotečních cenných papírů zažaloval 18 finančních institucí. Urovnání zatím dosáhl u všech bank s výjimkou dvou. Zbývající případy nadále řeší, sdělil úřad v prohlášení.

Americké úřady tvrdí, že banky svými praktikami přispěly ke vzniku hypoteční krize v USA, která odstartovala celosvětovou finanční krizi.HSBC je největší evropskou bankou. Její americká divize je devátou největší bankou ve Spojených státech. Americký bankovní gigant Bank of America se v březnu dohodl na urovnání podobného sporu s FHFA za 9,5 miliardy dolarů.

HSBC se vykoupila ze svých hříchů