HSBC odkládá přesun do Asie, vede si dobře i ve stínu skandálu

HSBC (ilustrační foto)

HSBC (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Největší evropská banka HSBC překvapila výsledky za třetí čtvrtletí. Zisk meziročně vzrostl o třetinu na 6,1 miliardy dolarů. Bance se povedlo snížit náklady a výdaje na soudní spory rychleji, než jí klesaly výnosy. Provozní náklady klesly o 19, zatímco tržby jen o 4,4 procenta.

Ozvěny vysokých nákladů soudních sporů ale neutichají. Blíží se začátek procesu s někdejším zaměstnancem švýcarské větve bankovní skupiny HSBC Hervém Falcianim, který v roce 2008 vynesl citlivé údaje o kontech klientů. Aféra odstartovala skandál týkající se krácení daní.

Banka, která většinu zisku generuje v Asii, již několik let zvažuje přesun centrály z Londýna. Z britské metropole ji prý vyhánějí rostoucí daně a přísná regulace. „Představenstvo si vyžádalo další informace, více bude zveřejněno začátkem roku 2016,“ uvedla banka. Původně se měla ke stěhování vyjádřit do konce tohoto roku.

Akcie HSBCAkcie HSBC | E15

I bez stěhování centrály je Asie pro banku regionem budoucnosti. Jen v regionu delty Perlové řeky chce během tří let vytvořit čtyři tisíce nových pracovních míst. Zisk banky v Asii za poslední tři měsíce přitom vzrostl jen o dvě procenta na 3,5 miliardy dolarů.