Index spotřebitelských úvěrů v říjnu klesl. Je jen otázka času než se zvýší, tvrdí odborníci

Budova České národní banky v ulici Na příkopě

Budova České národní banky v ulici Na příkopě Zdroj: E15 Michael Tomeš

Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Bankovní rada české centrální banky se zjevně chystá zpřísnit měnovou politiku.
3
Fotogalerie

Index spotřebitelských úvěrů, který každý měsíc ukazuje průměrnou úrokovou sazbu u spotřebitelských úvěrů, v říjnu klesl. Jeho hodnota se snížila o 0,27 procentního bodu na 6,04 procenta. Vyplývá to z indexu spotřebitelských úvěrů, který poskytla poradenská firma Broker Consulting.

U tohoto typu úvěrů se prozatím neprojevuje opakované zvyšování základních úrokových sazeb České národní banky, podle odborníků navíc v porovnání s hypotékami nepůjde o razantní zdražení úvěrů.

"Říjnová průměrná sazba u spotřebitelských úvěrů se ve srovnání s předchozími lety drží stále nízko. Loni v říjnu se pohybovala na úrovni 6,49 procenta, o rok dříve vystoupala na 6,60 procenta. Vzhledem k tomu, jakým tempem ČNB v poslední době zvyšuje základní úrokové sazby, očekávám, že po Novém roce začnou zvyšovat sazby spotřebitelských úvěrů i jejich poskytovatelé. Před Vánocemi k tomuto kroku z pochopitelných důvodů nepřistoupí,“ uvedl hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák.

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub

Je jen otázka času, kdy se průměrná hodnota sazeb spotřebitelských úvěrů zvýší, řekl analytik Golden Gate CZ Marek Brávník. Změnu trendu očekává v prvních měsících příštího roku a řádově může jít postupně až o jedno procento i více. Důvodem jsou zvyšující se úrokové sazby, jejichž růstový trend bude pokračovat dál a ovlivní i menší úvěry, dodal.

Období vánočních svátků je tradičně spojeno se zvýšenými útratami domácností. Podle nedávného průzkumu České bankovní asociace plánuje zhruba desetina Čechů vzít si na vánoční dárky úvěr v průměru 10.600 korun. Zarážející je fakt, že celých 95 procent lidí si přitom uvědomuje, že půjčka na dárky je špatné rozhodnutí. "Brát si spotřebitelský úvěr na zbytné věci představuje jedno z nejhorších ekonomických rozhodnutí, které člověk může udělat. I když splátka úvěru na dárky se na první pohled nemusí zdát vysoká, její splácení bude trvat několik dalších let,“ varoval Novák.