ING splatí poslední část státní pomoci o půl roku dřív

ING

ING Zdroj: Jan Rasch, Euro

Nizozemská finanční skupina ING Group hodlá tento týden splatit poslední část ze státní pomoci deset miliard eur (278 miliard korun), kterou obdržela před šesti lety v době vrcholu finanční krize. ING splatí pomoc o šest měsíců dříve, než dosud plánovala. Splacení pomoci otevírá bance možnost začít vyplácet dividendu a uskutečňovat akvizice.

Největší nizozemská banka podle majetku upřesnila, že zbývajících 1,03 miliardy eur splatí 7. listopadu. ING se tak stane první zachráněnou bankou v Nizozemsku, která splatí státní pomoc. ABN Amro Group a SNS Reaal, které byly v době finanční krize znárodněné, stále čekají na privatizaci.

Zpráva přichází poté, co ING minulý měsíc bez problému prošla kontrolou zdraví bank uskutečněnou Evropskou centrální bankou. Pomoc pro ING byla podle listu Wall Street Journal zřejmě pro daňové poplatníky ziskovou investicí. Podle ING stát získal ročně ze své kapitálové injekce prostřednictvím úroků a dalších poplatků 12,7 procenta.

Prudký růst zisku

ING ve středu rovněž oznámila, že ve třetím čtvrtletí její čistý zisk prudce vzrostl na 928 milionů eur z loňských 128 milionů eur. Výsledky však zaostaly za očekáváním analytiků. Zisk podpořily vyšší příjmy z úroků a pokles rezerv na ztrátové úvěry o 42 procent na 322 milionů eur. To překonalo i mimořádné odpisy hodnoty majetku podílu v NN Group, pojišťovací společnosti, jejíž akcie skupina letos uvedla na burzu.

Evropská komise schválila státní pomoci ING s podmínkou, že výrazně omezí své aktivity. Společnost proto slíbila, že se zbaví svých pojišťovacích aktivit, divize správy majetku a dalšího majetku. ING již téměř dokončila svoji reorganizaci, stále vlastní podíly v NN a v americké pojišťovně Voya.