Intervence ČNB zlevnily vládní financování

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: novak tomas/euro

Miliardy korun puštěné do ekonomiky Českou národní bankou v rámci devizových intervencí už odvedly kus práce a snížily náklady na financování státu. Od půlky července, tedy zhruba od okamžiku, kdy centrální banka začala bránit kurzový závazek nákupem eur, totiž například výnos desetiletého dluhopisu české vlády propadl do současnosti takřka o třetinu. Stalo se tak i díky zvýšené poptávce domácích bank po dluhopisech české vlády, v rámci investice jejich uvolněných korunových rezerv.

Podle odborníků už centrální banka na obranu svého kurzového závazku utratila od poloviny července desítky miliard korun. „Na základě našeho hrubého výpočtu vyplývá, že ČNB za poslední dva týdny intervenovala v objemu kolem 15 miliard korun,“ uvádí hlavní ekonom ING Jakub Seidler. V bilancích bank se tak objevily miliardy čerstvých korun. „Za novou likviditu začaly banky nakupovat státní dluhopisy, a snížily tak jejich výnos,“ dodává analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Úroky, které musí vlády nabídnout investorům, aby byli ochotni nakoupit její dluh, v posledních dvou týdnech klesly napříč Evropou, v Česku však díky aktivitám ČNB podstatně více. Zatímco například vláda v Berlíně by za nově vydaný desetiletý dluhopis zaplatila v polovině července roční úrok 0,8 procenta, nyní je to o desetinku procenta méně. Naproti tomu desetiletý český bond nesl přede dvěma týdny přes 1,2 procenta ročního výnosu, nyní však jen necelých 0,9, české výnosy tak za stejnou dobu propadly takřka třikrát více.

Na každém milionu prodělek čtyři tisíce

Obdobně propadly i výnosy dluhopisů české vlády v dalších splatnostech, a to i do záporných hodnot. Dokonce na historické minimum padl výnos dvouletého českého bondu, na každém milionu jeho hodnoty tak investoři do okamžiku jeho splatnosti prodělají čtyři tisíce korun, což je pro zájemce o dvouleté české bondy suverénně nejhorší nabídka v dějinách českých finančních trhů. Na 1,3 procenta ročně si naopak přijdou investoři na českých dluhopisech se splatností za 15 let, padesátiletý bond momentálně nese 2,7 procenta ročně.

Výnos desetiletých bondů ČR a NěmeckaVýnos desetiletých bondů ČR a Německa | E15

Jan Bureš: ČNB je odsouzena k tvrdému boji