Investor Jelínek vede na český trh Deutsche Finetrading

Zdroj: CC BY 2.0: Maik Meid

V Česku rozjíždí svůj byznys německá společnost Deutsche Finetrading (DFT), která se chce pustit do finetradingu, což je nebankovní financování kupující strany v obchodním vztahu.

Pobočku do Česka dovedl investor Aleš Jelínek, kterému se přede dvěma lety povedlo na pražské burze upsat akcie solární firmy E4U a který zde aktivity DFT řídí. „V Česku vidíme velký potenciál u exportérů a v sektoru strojírenství,“ říká.

Finetrading má podobný princip jako faktoring, který je však určen pro prodávající stranu, jež prodává svou fakturu před splatností poté, co dodá zboží. Finetrading poskytuje likviditu na potřebné nákupy, protistraně kryje riziko spojené s uhrazením pohledávky.

Finetrading cílí hlavně na exportní podniky, dá se ale využít i vnitrostátně. Princip je následující: kupující objedná zboží, při jeho odeslání vstoupí do obchodu finetradingová společnost, která dodavateli okamžitě zaplatí fakturovanou částku. Kupující straně pak „finetrader“ vyměří termín splatnosti za šest měsíců u spotřebního zboží a až dvanáct měsíců u investičních celků.

Podle Jelínka je finetrading vhodný v obchodních případech od dvou do sta milionů korun. Účast „finetradera“ přitom nemá vliv na bankovní úvěrové linky, protože se stává obchodním partnerem zúčastněných stran. „Myslím si, že v Česku rozhodně bude poptávka po těchto druzích služeb,“ reagoval předseda Asociace exportérů Jiří F. Grund. DFT má v Česku působit formou obchodního zastoupení.

Finetrading obecně je v českých podmínkách novinkou. Generální tajemník České leasingové a finanční asociace Jiří Pulz potvrdil, že žádný z členů asociace finetradingové služby zatím systematicky nenabízí.
Společnost DFT chce pro firmy napříč Evropou financovat ve druhé polovině roku obchody za zhruba 200 milionů eur, ale pro Česko zatím specifický finanční plán nemá.

Přerod DFT
Deutsche Finetrading (DFT) patří do skupiny firem rodiny Haller, která se specializuje především na obchod s živými chovnými zvířaty
Konsolidovaný obchodní obrat firem patřících k DFT loni činil 240 milionů eur, tyto obchody ovšem doposud neprobíhaly pod značkou DFT
DFT až letos zahájila aktivní marketing a aktivity směřující k využití stávajících obchodních
linek i pro jiný typ zboží
a odběratelů