Investujte do akcií českých bank, radí finančníci

Vybrana investiční doporučení

Vybrana investiční doporučení

Český akciový trh je o krok dále od propasti. Alespoň podle analytiků, kteří v říjnu k růstovým vyhlídkám domácích akcií přihodili v průměru pět procent. Sedm z deseti finančníků přepsalo ocenění pro české tituly směrem vzhůru a každý čtvrtý doporučuje nakupovat. Věc má ovšem háček. Za pozornost prý stojí prakticky jen banky. Nebýt finančních titulů, svítila by počátkem listopadu u očekávaného ročního výnosu domácího trhu alarmující nula.

Podzimnímu optimismu kraluje Erste. Podle Credit Suisse by akcie rakouské banky mohly do roka a do dne posílit o více než 18 procent. Z Goldman Sachs zase přichází růstový příslib na adresu Komerční banky, titul podle Američanů do roka podraží o 14 procent. Říjnový analytický konsenzus hovoří o desetiprocentním ročním růstu akcií Erste a sedmi procentech v případě Komerční banky.

Na opačné straně barikády mohou stát akcie Telefóniky, které v říjnu těžily ze spekulací o převzetí impériem PPF: říjnové reporty v průměru varují před desetiprocentním propadem titulu. Rébusem zůstávají akcie NWR. Zatímco Goldman Sachs před NWR důrazně varuje a věští 50procentní roční propad, analytici Concorde Securities sází na stejně intenzivní růst.

Vybrana investiční doporučeníVybrana investiční doporučení

Douškem živé vody mohou být pro burzu paradoxně výsledky říjnových voleb. „Pravděpodobnost velkých změn v oblasti hospodářské politiky se snížila,“ uvádí Jan Fanta z poradenské firmy EY. Oddechli si tak zejména akcionáři bank, Telefóniky a ČEZ, když nebezpečí selektivního zvýšení korporátních daní ustoupilo do pozadí. „Akcionáře ČEZ rovněž potěší, pokud by bylo postupně oddalováno rozhodnutí o dostavbě Temelína, až nakonec dojde k definitivnímu zrušení tendru,“ uvádí Jaroslav Vybíral z ČSOB.

Růstové perspektivy pražské burzy ohrožuje nezájem investorů. Jen ve srovnání s loňskem propadla obchodní aktivita o třetinu a nedosahuje ani pětiny předkrizové úrovně. S tím souvisí i další pražské specifikum v podobě dlouhodobě nižší výkonnosti oproti okolním trhům. Obecně zůstává růstovým východiskem pro domácí trh náklonnost globálních investorů vůči rizikovým trhům. „Podmínkou růstu je pozitivní vnímání trhu jako celku, tedy především pokračování kvantitativního uvolňování v nezměněné intenzitě,“ uvádí Milan Vaníček z J&T Banky.