Itálie chrání některé velké banky před problémy

Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo Zdroj: Profimedia.cz

Narozdíl od devíti italských bank, které podle výsledků říjnové kontrolní zprávy ECB neobstály v zátěžových stress testech z března, se dvě největší - Intesa Sanpaolo a Unicredit - stresovat nemusely. Italská národní banka (INB) do nich totiž včas a zřejmě účelově nalila celkem přes tři miliardy eur (Unicredit z toho připadla zhruba třetina) a roztáhla tak nad nimi ochranný deštník.

Velcí hráči italského bankovnictví tak nadále mohou poskytovat služby i mnohým kontroverzním klientům, což už také prošetřuje i italská finanční policie Guardia di Finanza. Ta v Intese Sanpaolo podle zpravodajských agentur již poukázala na nestandardní finanční operace na hraně praní špinavých peněz a doporučila INB prověření podezřelých bankovních operací.

Pokud se podezření prokáže, hrozí bance Intesa Sanpaolo, která na Slovensku vlastní Všeobecnou úvěrovou banku (VÚB), tučná pokuta v přibližné výši přes 30 milionů eur. S ohledem na velkorysý přístup INB k Intese však jakékoliv ohrožení její kapitálové přiměřenosti zřejmě nehrozí.

Na podnikání Intesy je také zajímavé, že i na Slovensku se o chování VÚB, její dcery, zajímají policejní a finanční kontrolní orgány.