J&T Banka ukončila spolupráci s agenturou Moody’s, zůstane bez ratingu

Ratingová agentura Moody’s přestala hodnotit domácí J&T Banku. Stalo se tak na popud českých finančníků, kteří s agenturou ukončili spolupráci. Banka tak zůstane na trhu bez ratingu. Chybějící hodnocení se nemusí líbit investorům. Zvláště když se teď banka snaží zvýšit na trhu svůj kapitál, a to až o miliardu korun.

Dosavadní rating Moody’s bance příliš nelichotil. Agentura totiž finanční sílu ústavu hodnotila nejnižší možnou známkou E. „V posledních letech vnímáme, že přes dosažené výsledky banky se její kvalitativní posun nijak neodráží v hodnocení Moody’s. Šlo o odvahu se rozhodnout a z tohoto zajetí konečně vystoupit,“ vysvětluje příčinu výpovědi mluvčí ústavu Monika Veselá.

V posledním reportu ze závěru února agentura zdůraznila, že pozice banky na domácím trhu není nejsilnější. „Ve srovnání s vysoce rizikovým profilem banky je její kapitálová pozice slabá,“ uváděl tehdy v analýze Oscar Heemskerk z Moody’s.

Experti soudí, že J&T Banka nemá vzhledem k dosavadní ratingové známce rozchodem s Moody’s příliš co ztratit.

„Pokud měla banka takto nízké hodnocení, jeho ukončení přinese úsporu nákladů za služby agentury,“ míní Petr Bártek z České spořitelny. Náhradu banka nehledá. „Rating pro nás není přínosem, a tak nedává smysl platit další agenturu,“ dodává Veselá.

Banka posiluje kapitál

Banka od minulého týdne posiluje kapitál prodejem výnosových certifikátů s desetiprocentním úrokem. „V okamžiku, kdy se banka pokouší získat kapitál, jí ukončení ratingu komplikuje pozici,“ soudí Petr Hlinomaz z BH Securities. Chybějící rating není ve světě peněz standardem. „Není to obvyklé, ale u menších bank lze tyto tendence vidět stále častěji,“ uvádí Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

J&T Banka byla klientem Moody’s, či jejího předchůdce Czech Rating Agency, více než deset let. „Na počátku to byl zajímavý nástroj,“ říká Veselá. Rating tehdy banka potřebovala kvůli plánům na získání peněz emisí eurobondů.