Jak se to má dělat: Klaus na příkladu naší měnové odluky poučil Brusel

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Prezident Václav Klaus dnes poslal svůj další poučný vzkaz do Evropské unie. Využil k tomu zkušenost s rozdělením československé měny. Míní, že je relevantní i pro eurozónu. Prohlásil to na konferenci k 20. výročí České národní banky. Přiznal, že náklady na měnovou odluku nejsou nulové, ale podle Klause nesmírně nákladné může být i udržování současného nevhodného měnového uspořádání.

„Naše měnová odluka je důkazem, že takový zdánlivě zcela výjimečný a vysoce nestandardní krok lze uskutečnit. Je naprostou nepravdou, že rozdělení měny musí mít katastrofické následky,“ prohlásil Klaus. I přes náklady na měnovou odlukou podle něj může být celkový výsledný hospodářský efekt pozitivní. Klaus je přesvědčen, že tomu tak bylo v případě Česka a Slovenska.

Vyhodnotit pro a proti

Prezident řekl, že ekonomové by měli porovnat náklady, jaké přináší změna i zachování současného stavu. Podle Klause se ale v Evropě tímto způsobem diskuse nevede.

Klaus rovněž uvedl, že při hodnocení dopadů je třeba vzít v potaz měřítka případných měnových odluk. Podotkl, že Řecko, u něhož se spekuluje o odchodu z eurozóny kvůli vysoké zadluženosti, představuje zhruba jednu padesátinu evropské ekonomiky. Český prezident zdůraznil, že slovenská ekonomika představovala třetinu československého hospodářství.

„Něco se rozdělením měny samozřejmě ztrácí, a to vyvolává náklady, které někdo musí nést. Ale stojí za to uvědomit si i to, kdo a proč tyto náklady nese. Ne všichni nevinně,“ řekl dále Klaus.

Revizor prý přišel pozdě

„Někdo hrál roli černého pasažéra měnové unie, využíval či zneužíval ji a žádné náklady na její existenci nikdy nenesl. A teď najednou přichází v Evropě kontrolor jízdenek a chce zaplatit pokutu za nepodílení se na nákladech této cesty,“ uvedl.

Klaus dále podotkl, že náklady měnového rozdělení mohou být nízké, pokud odluka není chaotická a je zodpovědně organizována.

Důležité podle prezidenta je, aby v případě odluky byly zachovány nižší formy ekonomické integrace, jakou byla například česko-slovenská celní unie.

Nutné také je, aby stát i po rozdělení měny dokázal pomocí fiskálních a měnových nástrojů udržet základní makroekonomickou stabilitu.

Jana Havligerová: Klobouk dolů