Janeček spustil První klubovou pojišťovnu, chce dvě procenta trhu

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: RSJ

S ambicí získat až dvouprocentní podíl na trhu spustila ostrý provoz První klubová pojišťovna z portfolia investiční skupiny RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Český pionýr v oblasti peer to peer pojištění má po půlroční pilotní fázi tři sta klientů.

Projekt za 160 milionů korun financovaný ze tří čtvrtin Janečkovým impériem se nicméně do černých čísel dostane až při účasti 40 tisíc klientů. „Této mety hodláme dosáhnout během následujících tří až čtyř let,“ říká člen představenstva pojišťovny Lubomír Bušek. V případě potřeby je RSJ připravena nalít do pojišťovny další peníze, a to až sto milionů korun.

Koncept pojištění peer to peer stojí na vzájemných vazbách mezi pojištěnci, kteří vkládají své jmění do společného fondu. Z něho získávají jako benefit část zisku, na rozdíl od klasického pojištění, kde zisk bere jen pojišťovna.

Pojišťovna je jednou ze sázek finanční větve z rodiny fondů RSJ, které investují prostředky získané ze základního byznysu skupiny, algoritmických obchodů s finančními deriváty. První klubová pojišťovna je 54. hráčem na domácím trhu s rizikem.