Janečkova RSJ hodlá vstoupit na pojišťovací trh

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: RSJ

Investiční skupina RSJ se chystá do nového byznysu. Finančníci kolem miliardáře Karla Janečka se rozhodli vstoupit na český pojišťovací trh. Nový projekt v branži obchodu s rizikem by v ideálním případě mohl začít fungovat ještě letos. RSJ bude mít v pojišťovně poloviční podíl, zbytek připadne odborníkům z oboru, se kterými skupina byznys rozjíždí. Pojišťovna nyní čeká na schválení Českou národní bankou.

„V projektu jsme finančními investory a spolupracujeme se skupinou lidí z oboru, kteří tomu rozumějí. Předpokládám, že přes léto by se to mohlo posunout vpřed,“ uvádí šéf RSJ a akcionář skupiny Libor Winkler. Pojišťovna je jednou ze sázek finanční větve z rodiny fondů RSJ, které investují prostředky získané ze základního byznysu skupiny, algoritmických obchodů s finančními deriváty. Podle dat ČNB by se podnik RSJ stal 54. pojišťovnou registrovanou na domácím trhu.

Fond RSJ Finance hodlá perspektivně sondovat příležitosti i v dalších oblastech finančního sektoru, mimo jiné v bankovnictví či finančním poradenství. Skupina RSJ plánuje v rámci šestice fondů privátního kapitálu proinvestovat celkem kolem šesti miliard korun, škála oborů sahá od nemovitostí přes biotechnologie a zdravotnictví po informatiku a zemědělství. Podle firmy leží zatím těžiště investic RSJ v nemovitostech.

RSJ obchoduje především s takzvanými futures kontrakty sloužícími k zajištění rizika, konkrétně jde o obchody s úrokovými mírami, státními dluhopisy, zahraničními měnami, akciovými indexy, ropou, plynem a na spotovém trhu s americkými vládními dluhopisy. Skupina má v současnosti čtyři hlavní akcionáře, Libora Winklera, Tomáše a Karla Janečkových a Václava Dejčmara.