Jiří Kunert končí v čele české UniCredit Bank

Jiří Kunert

Jiří Kunert Zdroj: Michael Tomes

Jakub Dusílek
2
Fotogalerie

Dozorčí rada UniCredit Bank ČR a Slovensko schválila jmenování Jakuba Dusílka (44) novým předsedou představenstva a generálním ředitelem banky. Dusílek do funkce nastoupí 2. dubna 2019 po schválení Českou národní bankou. Nahradí Jiřího Kunerta, který vedl banku 30 let. Informace přinesla UniCredit Bank. Kunert bude v UniCredit Bank působit i nadále, a to v dozorčí radě.

Dusílek zahájil kariéru ve skupině UniCredit v roce 2003 jako manažer regionální pobočky a poté ředitel podpory obchodu firemního bankovnictví v Živnostenské bance, která se stala součástí skupiny UniCredit. Následně působil jako ředitel divize retailového bankovnictví a produktů a ředitel strategického rozvoje UniCredit Bank ČR.

V letech 2011 a 2012 zastával pozici předsedy představenstva a generálního ředitele UniCredit Leasing na Slovensku. V roce 2012 byl jmenován členem představenstva a ředitelem globálních bankovních služeb v Česku. Následně pracoval v UniCredit Bank Rumunsko v letech 2016 až 2018.

„Díky svým bohatým zkušenostem je Jiří Kunert jednou z významných osobností bankovního sektoru a často uznávaný jako nejlepší bankéř v ČR,“ uvedl ředitel divize pro střední a východní Evropu skupiny UniCredit Carlo Vivaldi. Kunert podle něj řídil první přeshraniční bankovní fúzi české a slovenské UniCredit Bank a přispěl k posílení pozice jednoho z lídrů bankovního trhu.

Jiří Kunert coby dlouholetý šéf Živnostenské banky a posléze UniCredit Bank zažil éru privatizace i finanční krize. Na nedávné konferenci připomínající 100 let českého bankovnictví zavzpomínal na porevoluční historii peněžního ústavu. „Při zrušení tuzexových účtů, na které měla banka monopol, začala Živnostenská banka prakticky od nuly. V roce 1990 dostala Živnobanka licenci a začala podnikat, měla 40 korporátních klientů, zejména podniky v cestovním ruchu. V roce 1991 již dva tisíce klientů,“ popsal manažer.

Druhou vlnu živé vody banka zažila při expanzi pod italským vlastníkem během krize kolem roku 2008. „V době, kdy banky šetřily, jsme se rozhodli investovat do rozvoje retailu i drobných podniků, akcionář to odsouhlasil a my mohli investovat,“ ocenil Kunert.

UniCredit Bank, která patří mezi největší tuzemské banky, činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky. UniCredit Bank má v Česku a na Slovensku zhruba 700 tisíc klientů.