Až přijde krize, jsme připraveni rozpouštět rezervu, říká guvernér ČNB Rusnok

Jiří Rusnok, ČNB

Jiří Rusnok, ČNB Zdroj: Tomeš Michael

Zažíváme dobré časy, nenechme si je pokazit škarohlídy, prohlásil guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok k současné ekonomické situaci na konferenci Unicredit Bank ke sto letům bankovnictví. To, že v budoucnu přijde krize, je nevyhnutelné, ČNB se na ni ale průběžně připravuje.

„Jednou určitě přijde krize, stejně jako jednou určitě přijde jaro. Snažíme se být preventivní, hledět dopředu. Problémy a jejich hloubka se rodí v dobách dobrých, naším úkolem je na to upozorňovat, moderovat dopady cyklu, které nastanou,” prohlásil Rusnok

Bankovní sektor je v současné době podle Rusnoka v dobré kondici. „České banky si vedou velice dobře, ať už jde o podíl úvěrů v selhání, jejich krytí opravnými položkami, i v rentabilitě kapitálu. Máme velmi konkurenční bankovní trh, je tu přes 40 subjektů, není to oligopolní trh. Je to výsledek kontinuálního vývoje, který dokázal balancovat míru rizik, kterou na sebe banky berou,” popsal Rusnok.

Nerentabilita některých evropských trhů je podle něj někdy ještě dílem krize, někdy jde o rozdrobenost trhu, kde jsou subjekty, které nedokáží konkurovat v současné době. „Vidíme mírně narůstající cyklická rizika, což je pochopitelné, protože jsme ve vrcholné fázi cyklu či mírně za ním. Rizika strukturální jsou vyrovnaná a stabilní,” dodal.

Česká národní banka podle něj vytváří proticyklickou rezervu. „V případě obratu cyklu a při rostoucím napětí na finančních trzích je ČNB připravena proticyklickou kapitálovou rezervu rozpustit,” prohlásil.

ČNB ve své poslední prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a pro příští rok na 3,3 procenta. V předchozí srpnové prognóze banka počítala letos s růstem ekonomiky o 3,2 procenta a příští rok o 3,4 procenta.