JPMorgan hrozí zatím nejvyšší z řady pokut, americké úřady žádají miliardy dolarů

Sídlo banky JPMorgan v Houstonu.

Sídlo banky JPMorgan v Houstonu. Zdroj: wikimedia.org

Americké úřady požadují, aby banka JPMorgan zaplatila více než šest miliard dolarů (přes 115 miliard korun) za urovnání obvinění z prodeje nekvalitních hypotečních cenných papírů. Banka se však zaplacení tak vysoké částky brání.

Informaci přinesl deník Finacial Times. Americké úřady v roce 2011 obvinily banku JPMorgan a řadu dalších předních finančních ústavů z toho, že prodávaly hypoteční cenné papíry nepřijatelně nízké kvality. JPMorgan prý výrazně nadhodnocovaly schopnost dlužníků splatit hypoteční úvěry, na kterých byly tyto cenné papíry založeny. Po příchodu hypoteční krize se hodnota těchto cenných papírů prudce snížila.

Mezi obviněnými byla rovněž švýcarská banka UBS. Ta se minulý měsíc s americkými úřady dohodla na urovnání žaloby za 885 milionů dolarů. JPMorgan však podle úřadů prodala pětkrát vyšší objem nekvalitních cenných papírů než UBS. Ta navíc na rozdíl od JPMorgan nečelila obvinění z podvodu, které podle úřadů podtrhuje závažnost žaloby a podporuje požadavek na zaplacení vysoké pokuty.

JPMorgan se v poslední době potýká s řadou problémů. Loni utrpěla obchodní ztrátu 6,2 miliardy dolarů, kterou údajně způsobil obchodník Bruno Iksil přezdívaný „londýnská velryba“. Americký Senát letos banku kvůli této ztrátě podrobil ostré kritice. Banka podle zprávy senátní komise ignorovala rizika a snažila se ztrátu zatajit.

Minulý měsíc se JPMorgan dohodla, že zaplatí 410 milionů dolarů, aby urovnala obvinění z manipulace s cenou elektřiny. JPMorgan je podle aktiv největší bankou ve Spojených státech.