JPMorgan zaplatí Lehman Brothers 35 miliard za stažení žalob

Lehman Brothers padla po více než 150 letech existence

Lehman Brothers padla po více než 150 letech existence Zdroj: ctk

Americká banka JPMorgan Chase & Co. zaplatí 1,42 miliardy dolarů (35,3 miliardy korun) za urovnání většiny žalob. Podle obvinění odvedla z investiční banky Lehman Brothers Holdings Inc. několik dní před jejím kolapsem v září 2008 důležitou likviditu. Urovnání musí ještě schválil bankrotový soud, napsala agentura Reuters.

Urovnání vyřeší většinu z žalob v hodnotě 8,6 miliardy dolarů podaných na JPMorgan, které obviňovaly firmu, že zneužila svůj vliv jako hlavní zúčtovací banky Lehman Brothers a odčerpala z ní miliardy dolarů jako záruky před bankrotem Lehman Brothers 15. září 2008, což vyvolalo globální finanční krizi. Podle věřitelů Lehman Brothers, JPMorgan záruky nepotřebovala a vytáhla tyto peníze na jejich úkor.

„Dohoda o vyrovnání sice není globálním řešením všech problémů mezi stranami, ukončuje ale výraznou část jejich neshod,“ uvedli právníci firmy Lehman a jejích věřitelů. „Kompromisy vyjasněné v dohodě o urovnání jsou spravedlivým a nestranným řešením.“

JPMorgan se k urovnání odmítl vyjádřit, stejně jako mluvčí Lehman. Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že urovnání by nemělo mít výrazný dopad na hospodaření JPMorgan. Lehman Brothers byla kdysi čtvrtou největší bankou ve Spojených státech. Její bankrot v roce 2008 byl největším bankrotem v americké historii. V březnu 2012 banka opustila režim bankrotové ochrany, aby mohla prodat zbývající majetek a začít vyplácet své věřitele.