Kapitálový trh je veřejný statek. Pokud nefunguje, ekonomika trpí, říká šéf Wood & Co.

Generální ředitel a spolumajitel společnosti Wood & Co. Vladimír Jaroš

Generální ředitel a spolumajitel společnosti Wood & Co. Vladimír Jaroš Zdroj: E15 Michael Tomeš

I na lokálním trhu, jako je pražská burza, která se velikostí nemůže rovnat Londýnu či Amsterdamu, lze prodat akcie velké a úspěšné české firmy. „Pro lokální šampiony je pražská burza dostatečná a velikost kapitálu, kterým disponují investoři, je v podstatě neomezená pro dobrý obchodní model,“ vzkazuje v rozhovoru pro e15 tuzemským byznysmenům a majitelům firem výkonný ředitel a spolumajitel finanční skupiny Wood & Co Vladimír Jaroš. 

„Když tady GE uměla prodat Monetu za 1,5 miliardy eur (téměř 36 miliard korun – pozn. red.), tak se na pražské burze klidně dá prodat firma v hodnotě několika miliard, pokud to majitel opravdu bude chtít a bude se chtít v budoucnu opravdu podělit férově o zisky s minoritními akcionáři,“ dodává.

Jako příklad uvádí nedávný prodej akcií rumunské polostátní energetické společnosti Hidroelectrica na burze v Bukurešti. „Hidroelektrica úspěšně upsala akcie na lokální bukurešťské burze místními i zahraničními investory za dvě miliardy eur s mohutným převisem poptávky. A to má bukurešťská burza status frontier (okrajové trhy – pozn. red.), přičemž pražská burza má vyšší status emerging markets (rozvíjející se trhy – pozn. red.),“ upozorňuje.

V rozhovoru se nejvyšší šéf Wood & Co. vyjadřuje také k nedávno dokončenému spojení e-commerce společnosti Footshop a takzvané special purpose acquistion company (SPAC), zájmu o realitní fondy a platformu Portu či zakladatelské DNA.

Významnou část rozhovoru zabírá i téma důležitosti funkčního kapitálového trhu pro hospodářství. „Bez fungujícího kapitálového trhu se krátkodobě možná nic nestane, ale dlouhodobě státy, které se o kapitálový trh staraly, ať už to byl Izrael, či Polsko, na tom velmi benefitovaly v dlouhém období,“ říká finančník Jaroš. „A ty, které ho zanedbávaly, jsou pak závislé na penězích ze zahraničí,“ dodává, a nepřímo tak vysílá vzkaz české vládě.

Dokončili jste spojení své společnosti SPAC a Footshopu, jak transakci hodnotíte?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!