Karel Janeček ponechal fond na Mauriciu v daňovém ráji

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: CTK

Když musel bojovník proti korupci Karel Janeček před pár lety vysvětlovat, proč některé fondy skupiny RSJ odvádí daně místo v Česku na ostrově Mauricius, ohrazoval se tím, že doma nebyla možnost je založit. Nyní, dva roky poté, co i české zákony takový byznys umožňují, se přesto přesun nechystá.

Společnost RSJ obchoduje přes mauricijské fondy, kde využívá výhodného daňového prostředí. Vyšetřovala ji kvůli tomu i policie, ale případ údajného až dvousetmilionového daňového úniku nakonec odložila. Věc byla ale pikantní.

Ukázala, že i bojovník za dobro má svoji slabou stránku. A nyní se navíc jeví, že právní nedostatek nebyl jediným důvodem, proč fondy v daňovém ráji sídlí.

„Vzhledem k proměnlivosti českého právního prostředí je velkou otázkou, jestli měnit něco, co poměrně dobře funguje,“ říká k možnosti přesunu Jakub Kučera, ekonomický analytik skupiny. Důležité je také přiznat, že jeden z dalších fondů, RSJ Private Equity, v Česku založen byl, a také že Janečkova akciová společnost RSJ v Česku sídlí a daní.

Hledač algoritmu dobra. Janeček skončil s Pozitivní evolucí, dobro ho láká dál¨