Karta se obrací, rozvíjející se trhy opět úspěšně lákají kapitál

dolar

dolar Zdroj: E15

Zájem investorů o rozvíjející se trhy připomíná horskou dráhu. Zatímco první kvartál znamenal pro emerging markets odlivem kapitálu v objemu přes 41 miliard dolarů nejhorší čtvrtletí všech dob, karta se začíná obracet. Podle dat výzkumné organizace EPFR přistály během prvního jarního týdne na účtech tamních akciových fondů necelé tři miliardy dolarů. Šlo o první přírůstek kapitálu na rozvíjejících se trzích od října.

Největší zájem mezi investory je o veřejně obchodovatelné fondy (ETF) a kapitál míří zejména do Číny a Indie, ale i do Brazílie a Ruska. „Aktuální ocenění akcií na těchto trzích je velmi atraktivní, akciové fondy mají před sebou slibnou růstovou perspektivu,“ uvádí Lukáš Vácha z investiční společnosti Conseq.

Podle agentury Reuters obesílá své klienty s nabídkami investic na emerging markets řada velkých bank, Citi počínaje a Morgan Stanley se Société Générale konče. Kritici varují, že ceny akcií korespondují s neslavnými vyhlídkami těchto ekonomik.

„Průzkum mezi osmi tisíci nákupními manažery v 17 rozvíjejících se zemích ukázal, že ekonomická aktivita v březnu klesla počtvrté v řadě a pohybuje se na hranici recese,“ říká šéf asijských investic HSBC Frederic Neumann.

Čisté toky kapitálu
do akciových fonduČisté toky kapitálu do akciových fondu | e15

K návratu na rozvíjející se parket investory přiměl bezmála pětiprocentní růst těchto trhů během března. Podle skeptiků však šlo z větší části jen o vynucené nákupy spekulantů sázejících na další propad trhů kvůli krizi na Ukrajině a na rychlejší omezení tisku peněz americkou centrální bankou.