Každá pátá karta v Česku je bezkontaktní

Bezkontaktní karty

Bezkontaktní karty Zdroj: MasterCard

V Česku koluje 10,2 milionu platebních karet, z toho jich jsou zhruba dva miliony bezkontaktních. A jejich počet dále poroste, oproti skeptickým předpokladům totiž plní svůj hlavní úkol: zrychlují platby u obchodníka. Pozitivní vliv na to má i fakt, že zhruba čtvrtina z osmdesáti tisíc terminálů mezi obchodníky tyto karty umí akceptovat.

Nezastavitelný trend a fakt, že přibližně do tří let budou moci kartami takzvaně „pípat“ částky do 500 korun téměř všichni jejich klienti, potvrzují banky samotné, v Česku je vydává už čtrnáct institucí.

Nejvíce, a to 835 tisíc, bezkontaktních karet koluje s logem České spořitelny, která je jako první v Česku začala vydávat v říjnu 2011. Druhý nejvyšší počet karet – 608 tisíc – vydala ČSOB. Další bankovní obr českého trhu, Komerční banka, začne masově vydávat debetní bezkontaktní karty v druhém pololetí, kreditky již delší dobu nabízí. Na konec roku pak plánuje spuštění testů těchto karet také UniCredit Bank.

Nástup bezkontaktních plateb přinesl také znatelné snížení hodnoty průměrné transakce kartou. Ta se u jednotlivých bank pohybuje v rozmezí od 250 do 800 korun, jedno však platí – je nižší než klasická čipová platba. U Fio banky je to například 250 korun, tedy třikrát až čtyřikrát méně než u běžné platby, u České spořitelny se jedná o 402 korun oproti „kontaktním“ 842 korunám, data ČSOB hovoří o zhruba 330 korunách vůči 800 korunám.

Vstříc vyšli bezkontaktním kartám také zpracovatelé karetních transakcí, asociace Visa Europe a společnost MasterCard. Za zpracování bezkontaktní platby si totiž účtují jedno procento, respektive devět desetin procenta z objemu transakce.