Kellnerovu Home Creditu klesl čistý zisk o 14 procent

Home Credit

Home Credit Zdroj: Martin Pinkas

Skupině Home Credit, která je součástí skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, za tři čtvrtletí letošního roku klesl meziročně čistý zisk o 14 procent na 293 milionů eur (zhruba 7,9 miliardy korun). Tento pokles souvisel především s obecným trendem zhoršování kvality aktiv na celém trhu spotřebitelského úvěrování v Rusku. Home Credit poskytuje spotřebitelské úvěry v zemích střední a východní Evropy a Asie.

Provozní výnosy skupiny Home Credit se za devět měsíců meziročně zvýšily o 62 procent na 1,924 miliardy eur (téměř 52 miliard Kč) díky růstu objemu poskytnutých úvěrů, efektivnějšímu řízení nákladů a akvizicím v Kazachstánu a Asii, respektive jejich konsolidací do holdingové struktury skupiny Home Credit.

„Navzdory náročnému tržnímu prostředí a regulatorním změnám v Rusku se nám daří nadále překonávat konkurenty a díky výraznému růstu na ostatních trzích skupina Home Credit opět dosáhla dobrých výsledků. Hlavním úkolem zůstává naplňování diverzifikační strategie, přičemž pokračujeme v úspěšné expanzi na asijských trzích a upevňujeme naše vedoucí pozice na trzích střední a východní Evropy,“ uvedl generální ředitel skupiny Home Credit Jiří Šmejc.

Čisté úvěrové portfolio vzrostlo za devět měsíců roku 2013 o 12,8 procenta na 7,367 miliardy eur (199 miliard Kč). Čisté úrokové výnosy se zvýšily o 87,1 procenta na 1,323 miliardy eur (35,7 miliardy Kč), což je výrazem značného růstu úvěrového portfolia i konsolidace asijských a kazašských podniků. Čisté výnosy z poplatků a provizí za devět měsíců roku vzrostly o 21,5 procenta na 476 milionů eur (12,9 miliardy Kč).

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Působí v Česku, na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii a nyní rozvíjí aktivity na Filipínách. V některých zemích nabízí spotřebitelům vedle úvěrů bankovní služby. Firma na konci září zaměstnávala 47 600 lidí, klientů měla 7,4 milionu.

Majoritním vlastníkem (86,6 procenta) skupiny Home Credit je skupina PPF, která je jednou z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je podnikatel Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (13,4 procenta) je společnost EMMA OMEGA, investiční holdingová společnost vlastněná Šmejcem.