Kellnerův byznys v Rusku oslabuje. Home Credit hlasí čtvrtinové zisky

Home Credit

Home Credit Zdroj: Martin Pinkas

Ruské bance Home Cedit & Finance Bank (HCFB) se výrazně propadl zisk. Zatímco loni se zisk za první čtvrtletí vyšplhal na 2,4 miliardy rublů (1,4 miliardy korun), nyní za stejné období dosáhl 600 milionů rublů (zhruba 354 milionů korun). HCFB je součástí skupiny PPF Petra Kellnera.

Home Credit byl v letošním prvním čtvrtletí podobně jako jeho konkurenti vystaven významným tržním změnám, způsobených zpomalováním ruské ekonomiky a regulatorními změnami.

V důsledku velmi konzervativního oprávkování, které vytvořila v prvním čtvrtletí převážně k úvěrům poskytnutým do poloviny roku 2013, vznikla bance podle mezinárodních standardů účetní ztráta 3,3 miliardy rublů. Po této účetní operaci HCFB udržuje kapitálovou přiměřenost 22,1 procenta.

S přihlédnutím ke zhoršování kvality aktiv, které zasáhlo celý ruský bankovní sektor, dosáhl podíl klasifikovaných úvěrů 13,8 procenta z celkového objemu úvěrového portfolia.

Nová strategie v Rusku: méně rizikoví klienti

„Zatímco míra zadluženosti obyvatel Ruska ve srovnání s podobnými ekonomikami stále není příliš vysoká, vliv velmi rychlého růstu nezajištěných osobních úvěrů během let 2011 až 2013 byl úvěrujícími institucemi všeobecně podceněn. Home Credit na tento trend razantně zareagoval v polovině roku 2013, zpřísnil kritéria úvěrování, řízeně zeštíhloval objem portfolia a soustředil se na méně rizikové klienty,“ uvedl generální ředitel ruského Home Creditu Ivan Svítek.

Vliv ukrajinské krize? Slabý rubl, vyšší úroky, tvrdí analytik

„Ukrajinská krize se v Rusku ekonomicky bezprostředně projevila jak podstatným oslabením rublu, tak růstem úroků. Oslabení měny zdražuje dovozy a zvyšuje inflaci, vyšší úroky zdražují půjčky, a omezují tak investice i osobní spotřebu,“ řekl analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš. Ruská ekonomika už tak jako tak nebyla v příliš dobrém stavu a dopady ukrajinské krize situaci podle něj ještě zhoršují.

Celková aktiva ruského Home Creditu dosáhla k 1. březnu 342 miliard rublů. Objem úvěrů nově poskytnutých v prvním čtvrtletí se meziročně snížil s přihlédnutím k regulatorní reformě a klesající ekonomické výkonnosti země klesl na 60,6 miliardy rublů proti 76,3 miliardy ve stejném období loni. „Dokud však nebudou patrné silné signály o makroekonomickém zlepšení, budeme nadále přistupovat k růstu objemu úvěrů velmi obezřetně,“ dodal Svítek.

Pokles provozních výnosů o 4,9 procenta na 19,1 miliardy rublů odráží řízený pokles úvěrových obchodů. Poměr nákladů k výnosům dosáhl 35,4 procenta a poměr nákladů k průměrnému objemu úvěrů se zlepšil na 9,7 procenta.

Home Credit & Finance Bank
HCFB je součástí společnosti Home Credit, která působí v České republice, na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii a nyní rozvíjí aktivity na Filipínách. V některých zemích nabízí spotřebitelům vedle úvěrů i bankovní služby. Home Credit vlastní společnost PPF Group, která je jednou z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je podnikatel Petr Kellner.
V Rusku HCFB aktuálně obsluhuje téměř 4,7 milionu aktivních klientů. Databáze banky zahrnuje 29,7 milionu klientů, kteří si dosud od Home Creditu vzali úvěr.