Komerční bance spadl kvůli Řecku zisk téměř o třetinu

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: profimedia.cz

Komerční bance loni klesl meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Na propadu se projevil hlavně jednorázový odpis řeckých dluhopisů v držení banky. Ten z čistého zisku ubral 5,4 miliardy korun. Předloni banka vykázala čistý zisk 13,33 miliardy korun.

Komerční banka zaúčtovala snížení hodnoty řeckých dluhopisů v rozsahu celkem představujícím 75 procent jejich nominální hodnoty. „Účetní hodnota dluhopisů po snížení je na relativně limitované úrovni 2,1 miliardy korun,“ uvedla banka.

Celkové provozní výnosy loni meziročně vzrostly o 1,2 procenta na 32,8 miliardy korun. Růst táhly čisté úrokové výnosy podpořené objemy poskytnutých úvěrů a vkladů. Čistý zisk z finančních operací přispěl také pozitivně, výnosy z poplatků ale významně poklesly.

Úrokové výnosy loni vzrostly o 3,5 procenta na 22,2 miliardy korun. Příjem banky z čistých poplatků a provizí meziročně naopak poklesl o 5,4 procenta na 7,3 miliardy korun.

Představenstvo Komerční banky navrhne dozorčí radě výplatu dividendy 160 korun na akcii, což je o 110 korun méně než loni. Podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka je to zklamání: „Tato dividenda představuje 64procentní výplatní poměr, což je mírně nad dosud platnou dividendovou politikou, nicméně vzhledem k 77procentnímu výplatnímu poměru v minulém roce a vysoké kapitálové přiměřenosti jsme očekávali dividendu v blízkosti 200 korun.“

Z hlavních konkurentů zatím zveřejnila výsledky jen skupina ČSOB, která loni vykázala pokles čistého zisku o 17 procent na 11,17 miliardy korun. Česká spořitelna oznámí výsledky za loňský rok 29. února, UniCredit Bank a Raiffeisenbank později.

Zisk vlastníka KB, francouzské Société Générale, také propadl

Většinový vlastník Komerční banky, francouzská banka Société Générale, snížil v posledním loňském čtvrtletí zisk o 89 procent. Ziskovost srazila toxická aktiva přetrvávající z finanční krize roku 2008, další odpisy řeckých vládních dluhopisů a kolísání na finančních trzích. Za celý loňský rok čistý zisk banky klesl o 39 procent na 2,4 miliardy eur.

Čistý zisk banky klesl za čtvrtletí na 100 milionů eur z 874 milionů eur o rok dříve. Klíčová divize korporátního a investičního bankovnictví utrpěla čistou ztrátu 482 milionů eur.

Tržby divize se kvůli dalšímu propadu hodnoty prodávaných toxických aktiv a dopadů dluhové krize v eurozóně na finanční trhy snížily o plné dvě třetiny. Z hodnoty vlastněných řeckých dluhopisů banka odepsala 162 milionů eur a nyní má odepsáno 75 procent jejich hodnoty.

Société Générale však už splnila zpřísněné požadavky evropských úřadů na kapitálovou přiměřenost, a to šest měsíců před termínem. Její základní kapitál v poměru k aktivům dosáhl devíti procent, stejně jako u jejího většího konkurenta BNP Paribas.

Dluhová krize v Evropě a rozkolísané finanční trhy se na konci roku podepsaly na ziskovosti řady velkých evropských bank. Ztráty v posledním loňském čtvrtletí vykázala Deutsche Bank nebo švýcarská Credit Suisse a britská Barclays zaznamenala nejhorší čtvrtletí za tři roky.