Komerční banka naděluje držitelům kreditek. Úvěry podraží až o 11 procent

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

V Komerční bance od Nového roku podraží celá řada půjček čerpaných kreditními kartami. O poznání vyšší úrok zaplatí držitelky Lady karet či majitelé služebních kreditních karet MasterCard. Skok v cenách půjček není o počítání drobných, banka totiž úvěry zdraží až o 11 procent, nejvyšší sazba tak atakuje 23 procent úroku ročně. Přitom jsou to právě úvěry z kreditních karet, které jsou v Česku historicky suverénně nejdražší.

Sazby z Modrých kreditních karet VISA podraží z 20,9 na 21,99 procenta, úroky z půjček na služební kreditní karty Mastercard se pak zvednou nejvíce, a to z 18 na bezmála 20 procent ročně. Úročení ostatních karet zůstává nezměněno.

„Ke konci září klienti Komerční banky využívali 200 tisíc kreditních karet,“ vypočítal ústav mluvčí Komerční banky Michal Teubner. Tři tisíce klientů se tak oproti loňsku rozhodlo kreditní karty Komerční banky zbavit, objem půjček čerpaných kartami naopak bance oproti loňsku o miliardu vzrostl.

Nejdražší peníze

Podle dat České národní banky (ČNB) jsou půjčky z kreditních karet dlouhodobě nejdražší formou spotřebitelského úvěru od bank. V průměru si za ně české banky ke konci letošního října účtovaly 20,5 procenta a úvěry jsou tak stejně drahé jako před krizí. Zájem o tyto půjčky pak oproti loňsku klesl. Zatímco před rokem měli klienti českých bank z kreditek načerpáno 25,4 miliardy korun, letos to už bylo necelých 24 miliard, tedy o sedm procent méně.

Ne všechny banky dělají změny v úrokových sazbách či poplatcích obligátně od Nového roku. Od letošního srpna tak podražily některé poplatky v České spořitelně, v září pak měnila poplatkový sazebník ČSOB.