Komerční banka slaví v bitvě o úvěrové poplatky své druhé vítězství

Další body pro banky v souboji o poplatky za vedení úvěrových účtů dnes připsala Komerční banka. Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl ve sporu nespokojeného klienta a banky stejně, jako v případě jiných finančních institucí rozhodoval OS pro Prahu 4 – tedy že dříve uzavřená smlouva o úvěrovém účtu platí a že obě strany ji uzavřely na základě svobodného rozhodnutí. Pro samotnou KB se jedná o druhé vítězství ve sporech o vracení úvěrových poplatků.

„Rozhodnutí, které padlo na dnešním stání, je v souladu se závěry soudu s KB v jiném případu z poloviny července 2013. Jsme přesvědčeni, a dnešní verdikt nám dal opětovně za pravdu, že poplatky za správu úvěrů jsou účtovány plně v souladu se všemi příslušnými zákony. Byly řádně sjednány ve smlouvě o úvěru, klienti byli o těchto poplatcích informováni před podpisem smlouvy o úvěru, a k uzavření smlouvy o úvěru přistoupili zcela svobodně po zvážení alternativ v podobě jiných nabídek bank na vysoce konkurenčním bankovním trhu v České republice,“ uvedl k rozhodnutí Martin Křivda z právního odboru Komerční banky.

Banky v průběhu října „nashromáždily“ u pražských obvodních soudů přes patnáct konečných rozhodnutí ve svůj prospěch. V reakci na utrpěné porážky se pak iniciativa Poplatkyzpet.cz, která zastupuje většinu nespokojených klientů, rozhodla zaslat desetitisíce podnětů ve stejné věci na Kancelář finančního arbitra a souběžně s tím prohlásila, že je připravena zaslat podnět na přezkum rozhodnutí nižších soudů k Ústavnímu soudu. Podle ní jsou ve střetu dva právní principy – ochrana slabšího s principem autonomie smluv. Obvodní soudy se zatím klonily právě k rozhodování dle principu autonomie smluv.

Marek Schwarzmann: Chladný, nebo horký?